Ağırlık duyarlı elma sınıflandırma otomasyonunun tasarımı ve prototip imalatı
Design and prototip construction of weight sensitive apple classifying machine
- Tez No: 179907
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. CENGİZ KAYACAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Ağırlığa Bağlı Sınıflandırma, PLC, Load Cell, Elma Sınıflandırma, Weight Affiliated Classification, PLC, Load Cell, Apple Classification
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tez çalışmasında yük hücreleri (load cell) ile ağırlık sınıflandırma uygulamalarına endüstriyel çözümler geliştirildi. Tasarlanan prototip ile geliştirilmesi düşünülen ağırlığa bağlı elma sınıflandırma uygulamalarına literatür oluşturuldu.Elma meyvesinin ağırlığa bağlı sınıflandırma uygulamaları için geliştirilen bu prototiple dört ayrı ağırlık grubu oluşturularak bu ağırlık gruplarına göre pnömatik alt yapılı bir sistem PLC (Programmable Logic Controller) koordineli olarak SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition ) yazılımı ile veri haberleşme ve veri depolama uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Sınıflandırma uygulamaları sırasındaki deneysel çalışmalarda sürme, tartma ve sınıflandırmanın genel işlem basamağı olduğu ve sınıflandırma toleranslarının tartım aşamasındaki titreşim etkilerinden doğrudan etkilendiği görüldü.Bu nedenle ağırlık duyarlı sınıflandırma uygulamalarında sınıflandırma toleransı tartım ve sistem titreşimine bağlı olarak 20 g' lık hata payı ile gerçekleştirilmesi gerektiği sonucu çıkarıldı.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, industrial solutions generated to weight classification applications with load cells. Literature constituted to weight geared apple classification applications which is thinking to be developed, with the designed prototype.With this prototype developed for weight geared classification applications of fruit apple, four different groups composed and data communication and data storage applications generated with pneumatic infrastructured system PLC (Programmable Logic Controller), according to those weight groups, and SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) software which is coordinated with this. In classification applications, at the time of experimental studies it is seen that driving, weighing and classification are general operation steps and classification tolerances directly effected from vibrations while process of weighing.Consequently in weight sensitive classification applications, it is concluded that 20 g magrin of error occured related with classification tolerance weighing and system vibration.