İmar Hukuku'nda kazanılmış haklar sorunu
The issue of Vested Rights in development law
  1. Tez No: 179944
  2. Yazar: ZEYNEP NİYAZOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET MELİH ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Law, Public Administration, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kazanılmış Hak, İmar Planlama Süreci, İmar Planı Değişikliği, YapıRuhsatı, İmar Hukuku, İmar Uyuşmazlıkları, Yargı Kararları, Vested Right, Development Planning Process, Development PlanAmendment, Building License, Development Law/Code, Disagreements forBuilding, Judicial Decisions
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Sağlıklı ve düzenli bir çevre oluşturulmasının temel aracı olan imar planlarının, değişen ve gelişen şartlara bağlı olarak değiştirilmesi kaçınılmazdır. Ancak bu değişikliklerden önce bireyin sahip olduğu imar haklarının korunup korunmayacağı sorusu, İmar Hukuku'nda sıklıkla karşılaşılan kazanılmış haklar sorununun ortaya çıkmasına neden olmaktadır.İmar mevzuatında kazanılmış haklarla ilgili bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle yargı karar verirken, her olayın somut özelliklerini dikkate almaktadır. İdari yargının, kazanılmış haklar konusuna yaklaşımı genel olarak, bunların korunması yönündeyse de, verdiği kararlardan belirlediği ortak ilke ve kuralların olmadığı anlaşılmaktadır. Bu durum, bireyin imar faaliyetlerini sürdürürken, hukuka ve hukuk devletine duyduğu güvene zarar verebilir nitelikte bir belirsizliğe neden olmaktadır.İmar uyuşmazlıklarında kazanılmış haklar sorununun irdelenmesini amaçlayan bu çalışma altı bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde, çalışmanın amacı belirtilerek konu ile ilgili genel tanım ve kavramlara yer verilmektedir.İkinci bölümde, yapılan çalışmalara ve çalışmanın yöntemine ilişkin bilgiler verilmektedir. Bu bölümde imar uyuşmazlıklarında kazanılmış haklarla ilgili davalar incelenmektedir.Üçüncü bölümde, incelenen dava dosyalarından saptanan bulgular ortaya konmaktadır.Dördüncü bölümde, elde edilen bulgular irdelenmektedir.Beşinci bölümde, kazanılmış haklarla ilgili uyuşmazlıklara ilişkin varılan sonuçlar açıklanmaktadır.Altıncı bölümde ise, konuyla ilgili geliştirilen önerilere yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
It is indispensable to change the development plans which are an integral part to building of healthy and orderly environment in conformity with the changing and developing conditions; however, the question of whether the development rights which the individual have is protected or not, gives rise to the problem of vested rights frequently in Development Law before the changes are made.There is no arrangement concerning vested rights in zoning legislation. For this reason, while making a decision, judiciary takes into consideration the tangible characteristics of every event. While the approach of administrative procedure in the subject of the vested rights is to protect them in general, it is understood from its decisions that there is no determined common principle and rule. The uncertainty that is a result of this circumstance may give rise to damage the confidence of citizen against judicial system and state of law while implementing the zoning procedures.This study which examines this problem is divided into six chapters.The first chapter includes the purpose of the study, general definitions and concepts.The second chapter deals with the accomplished studies and the information about the method of the study.The third chapter is about the findings reached as a result of the study.In the fourth chapter, the findings coming from the analyses are examined at large.In the fifth chapter, the end products / results concerning the disagreements related to vested rights are scrutinized.The sixth chapter consits of the developed suggesstions on the topic.