Sultandağları'nın herpetofaunası
Herpetofauna of the Sultanmountain's
- Tez No: 180023
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ÖZTÜRK, PROF. DR. VAROL TOK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Sultandağları, Herpetofauna, Ekoloji
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Ege bölgesinin çbatı Anadolu bölümünün Güneybatısında yer alan ve Kuzeydoğu' sundaAkşehir ve Eber Gölü, Güneybatısında Eğirdir ve Beyşehir gölü ile sarılmış olan Sultandağları' nınAmfibi ve Reptil faunasının ortaya çıkarılması amaçlanan bu araştırmada, araziden 2001 yılı Haziran-Eylül aylarında, 2002 yılı Nisan-Ekim aylarında, 2003 yılı Nisan- Kasım aylarında, 2004 yılı Şubat-Temmuz aylarında toplanan örneklerin morfolojik karakterleri (Pholidosis, renk-desen, vücut ölçüm veoranları) incelenmiş, daha önce yapılan çalışmalar ile karşılaştırılmıştır. Türlerin tespit edilebilenbiyolojik ve ekolojik özellikleri aynı başlık altında verilmiştir. Yeterli sayıda örnek temin edilen türlerintaksonomik durumlarına açıklık getirilmeye çalışılmıştır.Bu araştırmada Sultandağları'nda 13 Amfibi ve Reptil familyasından 29 tür tespit edilmiştir. Butürlerin 5 tanesi kuyruksuz kurbağa, 2 tanesi kaplumbağa, 11 tanesi kertenkele ve 11 tanesi yılangrubuna dahildir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Amphibian and Reptilian fauna of the Sultanmountains where issituated in SW part of Central Anatolia Basins, Akşehir and Eber lake extend NE part of theSultanmountains, Eğirdir and Beyşehir lake extend SE part of the Sultan Mountains wasinvestigated. The specimens were collected June-September 2001, April-October 2002, April-Novenber 2003, Februar-July 2004 and examined morphologically in tems of pholidosis, bodymesasurements, ratios, colaration and pattern. Subsequently, result were compared with otherstudies. The biological end ecological features were mentioned under the same heading aswell. Systematical position the spesies of which we have a sufficient number of samples weremore accurate in terms of morphological characteristics.A total of 13 amphibians and reptiles were determined in Sultanmountains. Of thesespecies 5 were anurans, 2 were tortoise, 11 were lizards, 11 were snakes. All spesies wereexamined in subspecies level and their taxonomic status were explained.Key Words : Sultanmountains, Herpetofauna, Ecology