Doğu Akdeniz bölgesinde yaygın traktörlerin teknik özellikleir ve kullanıcı değerlendirmeleri
Technical properties and users' evaluation of tractors in Eastern Mediterranean Turkey
- Tez No: 180154
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ AYBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Traktör, tarımsal mekanizasyon, çiftçi değerlendirmesi, Doğu Akdeniz, Tractor, mechanization, technical properties, farmer evaluation, Eastern Mediterranean
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada, Doğu Akdeniz Bölgesinde kullanılan traktörlerin teknik özellikleri veçiftçilerin kullandıkları traktörlerle ilgili değerlendirme verileri, tabakalı tesadüfiörnekleme yöntemine göre seçilmiş, 205 tarım işletmecisi ile yüz yüze görüşülerekanket yoluyla toplanmış ve değerlendirilmiştir. İşletmelerin %89.3'ünde 1 traktör,%7.8'inde 2 traktör, %0.5'inde 3 traktör ve %2.4'ünde 4 traktör bulunmaktadır.Ekonomik ömrünü tamamlayan traktörlerin oranı %20.8, 5 yıl içindetamamlayacakların oranı ise %12.9'dur. Traktörlerin ortalama motor gücü 47.83kW ve yıllık kullanma süresi ise yaklaşık 600 saat bulunmuştur. Birim alan (ha)başına traktör gücü 4.2 kW ve traktör başına düşen üretim alanı 11.52 ha'dır.Bölgedeki işletmelerin üretim alanı-traktör gücü, üretim alanı-traktör sayısı, üretimalanı-traktör yıllık kullanma süresi, ve traktör gücü-traktör yıllık kullanma süresiarasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson korelasyon katsayıları sırasıyla 0.43 (ortadüzeyli korelasyon), 0.82 (çok güçlü korelasyon), 0.34 (orta düzeyli korelasyon), 0.22(zayıf korelasyon) bulunmuştur. Buna göre, büyük işletmelerde traktörlerin yıl içindedaha etkin kullanıldığı, üreticilerin traktör seçiminde üretim alanını yeterince gözönüne aldıkları ve az sayıda da olsa bazı işletmelerin gerekli olandan daha güçlütraktör seçme eğiliminde oldukları anlaşılmaktadır. Bölgedeki traktörkullanıcılarının % 84.2'si motordan, %60.2'si kavramadan, %74.4'ü viteskutusundan, %65.2'si diferansiyelden, %69.9'u son hız azaltma ünitesinden, %75.3'ütekerleklerden,%78.6'sı kuyruk milinden, %75.7'si çeki kancasından, %63.6'sı üçnokta askı düzeninden ve %84.9'u traktörlerinin çeki etkinliğinden memnundur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the technical properties of widely usedtractors in Eastern Mediterranean Turkey and to obtain farmers? evaluations onthese tractors. A survey was applied to 205 randomly selected farmers. It was foundthat 89.3% of the farms had one tractor, 7.8% of the farms had two tractors, 0.5% ofthe farms had three tractors, and 2.4% of the farms had four tractors. 20.8% of thetractors have completed their economic lives and 12.9% are to complete theireconomic lives within the next five years. The average engine power was 47.83 kW.Average operating time for a tractor was approximately 600 hours per year. Inaddition, it was found that tractor power was 4.2 kW per hectare, and average farmarea was 11.52 hectares per tractor. The Pearson correlation coefficient between thefarm size and tractor power, farm size and number of tractors, farm size andoperation time of tractor, and tractor power and operation time of tractor were foundto be 0.43 (moderate correlation), 0.82 (very strong correlation), 0.34 (moderatecorrelation), 0.22 (low correlation), respectively. It was concluded that tractors wereused more efficient in big farms, farm size was properly taken into account forchoosing a farm tractor, and some farms chose tractors more powerful thannecessary. 84.2% of the operators expressed satisfaction with engines, 60.2% withclutches, 74.4% with gear boxes, 65.2% with differentials, 69.9% with final drives,75.3% with tires, 78.6% with PTO drives, 75.7% with drawbars, 63.6% with three-point hitches, and 84.9% with traction efficiencies.