Dağıtım şebekelerinde enerji kalitesi ölçümlerinde haberleşme uygulaması
Application of communication for energy quality measurements in distribution systems
  1. Tez No: 180158
  2. Yazar: MURAT GÖRMEMİŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. SERDAR YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Power Analyzer, Serial Communication, Modbus RTU, Energy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada güç analizöründen elde edilen temel elektriksel büyüklükleringerçek zamanlı olarak PC'ye aktarılması sağlanmıştır. Aktarılan bilgiler bilgisayarekranında gerçek-zamanlı olarak görüntülenmiş ve istenilen zaman aralıklarında kayıtaltına alınmıştır.Çalışma esnasında hızı ve esnekliği göz önünde bulundurularak Borland Delphi7.0 versiyonu yazılım geliştirme aracı olarak tercih edilmiştir. Program içerisindekullanılan haberleşme protokolü Modbus RTU'dur. Kullanılan güç analizörü MerlinGerin marka PM800 model bir analizördür.Tez çalışmasında güç analizörüyle çeşitli uygulamalar gerçekleştirilmiş vebilgisayara aktarılan verilerle karşılaştırılması yapılmıştır. Elde edilen veriler istenilenzaman aralıklarında veritabanına kaydedilmiştir. Kaydedilen değerler, kullanıcıtarafından belirlenen tarih ve zaman aralığında, tablo ve grafik olarakgörüntülenmiştir.Anahtar Kelimler: Güç Analizörü, Seri Haberleşme, Modbus RTU, Enerji
Özet (Çeviri)
In this thesis, basic electrical magnitudes, obtained by power analyzer, has beenmade sure that transferring the PC as real-time. The transferred datas screened as real-time on PC and saved as time periods that defined by user.During the programming; Borland Delphi 7.0 has been preferred asprogramming language because of its being speed and ability. The used communicationprotocol in program is Modbus RTU. The used power analyzer model is Merlin GerinPM800.In this thesis, various applications with power meter, had been made andcompared with the data, transferred to PC, the obtained values saved to database,defined time periods. The saved values also can be screened as table and graphic,defined date and time periods, by user.