Bilgisayar kontrollü güneş enerjili ahşap kurutma fırınının otomasyon sistemi tasarımı ve simülasyonu
Automation system design and simulation of computer controlled sun power condansation timber drying owen
  1. Tez No: 180265
  2. Yazar: ÖZER AKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLHAN TARIMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: SCADA, PLC, Uzak Terminal Ünitesi, Kereste Kurutma, Başa baş noktası
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Modelimizdeki güneş enerjili kurutma fırını güneş enerjisini kullanarak ısıdepolaması ve ısı deposu katkısı ile sistemin günlük daha uzun süre çalışabilmesi,enerji tasarrufu katkılarını arttırmaktadır. şletmelerde doğru kararlar verebilmekiçin çabuk, güvenilir ve dünya ile rekabet edebilir maliyetlerde üretim yapabilensistemlere ihtiyaç vardır. Fosil yakıt rezervlerinin sınırlı oluşu, tüketimi sırasındaçevre sorunlarına yol açmasından dolayı güvenilir temiz ve ucuz enerji içinyenilenebilir doğal enerji kaynakları üzerinde durulmaktadır. Çalışmamızda güneşenerjili kereste kurutma fırınının otomasyonla çalıştırılması halinde katkılarının nedüzeyde olacağı üzerinde durulmuştur. Kurulan güneş enerjili yoğuşmalı kurutmafırınının çalıştırılması bir otomasyon sistemi ile gerçekleştirilmesi düşünülmüştür.Sistemin operatör tarafından kolayca anlaşılması, süreç hakkında çeşitli verilerintoplanması ve denetimin sağlanması için bir SCADA sistemi yapılmasıöngörülmüştür.Yapılan çalışmadaki SCADA otomasyonu denetim sürecinde, merkezi yönetim,denetleme ve bilgi toplama sistemi kurulmuştur. Denetleme ve kontrol merkezi fırıniçerisinin ve güneş kollektörünün ısı ve nem değerlerini kaydetmekte ve anlıkdeğerler alarak nem alıcı (yoğuşturucu) ve sıcak hava dolaştırıcı ünitelerinikontrollü olarak çalıştırmaktadır.Keresteden nem alma olayı kontrollü gerçekleştirilerek malzemenin fizikselbozulması önlenmektir. Çalışma sürecinde elde edilen veriler bilgisayara kaydedilipveri analizde kullanılmıştır. Yapılan maliyet analizleri sonucunda elde edilenverilere göre güneş enerjili kurutma fırını daha kısa sürede başa baş noktasınaulaşmakta ve kâra geçtiği anlaşılmıştır. Ancak SCADA otomasyonu sonucundayapılan maliyet analizinde başa baş noktasına daha uzun bir sürede ulaşıldığıgörülmüştür.
Özet (Çeviri)
The limit ness of the fossil fuels and as they cause to environmentalproblems while being used, the renewable energy sources have been come toimportant position. Using of a sun power condensation timber drying owenincrease the energy saving and works longer times in a daily period by heatstoring.In this study, the energy saving level of an automatic controlled sun powercondensation timber drying owen has been put forward. The sun powercondensation timber drying owen?s automatic operation has been thought byealizing an automation system. Understanding easily, collecting different processdata and supplying for a smart control, a SCADA system?s realization has beenforeseen. In a SCADA automation?s controlling process, a supervision and datacollection system design-simulation have been made. The temperature and humidityvalues of owen and sun power collector have been recorded. The controlledoperations of the heat and humidity units have been simulated.The data obtained at a operation process have been recorded in a databasesystem and they have been used in a data analysis. At the end of cost analysis, sunpower drying owen has been reached to the break-even point and it has beenunderstand obtaining the benefits in a shorter time. Nevertheless, the systemcontrolled by SCADA automation has been reached to the break-even point in alayer time at the cost analysis.Key Words : : SCADA, PLC, remote terminal unit, drying timber, break-evenpoint