Veri madenciliğinde bulanık mantık uygulaması
A fuzzy logic application in data mining
- Tez No: 180291
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bulanık Mantık, Veri Madenciliği, Bulanık Arama, Bulanıkİsim Arama, Birliktelik Kural Madenciliği, Apriori Algoritması, Fuzzy Search, Fuzzy Name Search, Apriori Algorithm, Data Mining, Association Rule Mining.
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tezde öncelikle bir veri madenciliği uygulaması yapılmıştır. Buuygulamada, internet üzerinden ulaşılabilen basın-yayın kaynaklarında yer alangörsel ve metinsel verilerin hızlı ve etkin bir şekilde erişimi ve bu kaynaklardananlamlı ve önemli bilgilerin çıkarılması hedeflenmektedir. Çalışmalar öncelikliolarak istihbarat açısından önem taşıyan kişi ve örgütlerle ilgili haberler üzerindeyoğunlaşmıştır. Sunucu bilgisayarda İnternet üzerinde yer alan haber kaynaklarındantoplanmış ve işlenmiş metinsel belgelerden oluşan veri-tabanı ile bu bilgileri işleyenuygulama yazılımları bulunmaktadır. Bir arayüz ile kullanıcının bu bilgilerisorgulaması sağlanmıştır. Çalışma, Birliktelik Kural Madenciliği tekniği ileuygulanmıştır. Bu teknik uygulanırken Apriori Algoritması kullanılmıştır.Yapılan veri madenciliği çalışmasında Bulanık Mantık çalışması, kişi-kişiilişkilerini bulmakta uygulanmıştır. Bu uygulamadaki amaç kullanıcıların aramayapmak istedikleri kişilerin isimlerini yazarken yapabilecekleri yazım hatalarınıelemektir. İsimlerdeki harflerin konumlarının birbirlerine göre uzaklıklarını temelalarak bulanım mantık kurallarının uygulandığı bir algoritma kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis firstly a data mining application is done. In this application, it isaimed to reach the visual and text data placed in the pressed-publish sources oninternet in a speed and effective way and expose meaningful and importantinformation from these sources. The studies are focused especially on the news aboutthe people and organizations which are important from the intelligence point of view.In the server computer, there are a data base formed by the processed text documents,which are collected from the news sources on internet, and the application softwareprocessing this information. It is provided for the user to interrogate the informationby the means of an interface. The study is applied with the association rule miningtechnique. During this technique applied apriori algorithm is used.In data mining study, the fuzzy logic study is applied to find person-personrelationship. The aim in this application is to eliminate the writing errors the usersmay do while they write the names of people they want to search. An algorithmapplying the fuzzy logic rules which takes the distances of the letters in the namesaccording to each other as basis is used.