Gıda paketleme makinelerinde elavatörlü ürün besleme sistemi tasarımı
Design and automation of elevator type product feeding systems for food packaging machines
  1. Tez No: 180451
  2. Yazar: MEHMET ASLANBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT DİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Paketleme makinesi, dozajlama ünitesi, elevatör besleme sistemi, çevreve operatör güvenliği, hijyen, Packaging machine, dosing unit, elevator feeding system, environment andoperator safety, hygiene
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Gıda paketleme makineleri bu gün itibariyle dünyada en hızlı gelişme gösteren makinesektörlerinden biridir. Her ana sektörün gelişimi bilindiği üzere ilgili yan sektörlerindecanlanmasına ve gelişmesine neden olmaktadır.Bir paketleme makinesi düşünüldüğünde bu makinenin iki temel bölümden oluştuğunusöyleyebiliriz. Ürünü hazırlayan ve paketleme makinesine gönderen ürün dozajlama ünitesi vepaketi oluşturan paketleme makinesi.Bu temel bölümlerin tabiû ki bazı yardımcı üniteler ile desteklenmesi makinenin sağlıklıçalışmasının anahtarıdır. Mesela makinenin ürettiği paketlerin sağlıklı bir şekilde makinedenuzaklaştırılması, paketlenmesi ve makinenin üretim hızının kesintiye uğratılmadan bu işlemingerçekleştirilmesi verilebilecek örneklerden biridir.Bu yardımcı ünitelerin en önemlisi Ürün Besleme Sistemleridir. Makinenin ürün dozajlamaünitesinin istenildiği zaman ve istenilen miktarda ürün ile beslenmesi bu ünitenin görevidir.Ürün beslemedeki kalite direkt olarak makinenin kapasitesi ve sağlıklı çalışması ile ilgilidir.Bu erek için imal edilen besleme sistemleri aynı zamanda hijyen, çevre ve operatörgüvenliğine uygun olarak üretilmelidir.Beslemesi yapılacak ürüne göre özel tasarlanan bu sistemlerin imalatı günümüzde özellikleplastik ve kauçuk alaşımlı bantların gelişmesi ile büyük ölçüde elevatörlü bantlı beslemesistemlerine yönelmiştir.Tasarlanacak sistemde bir Bantlı Elevatör Ürün Besleme Sistemidir.
Özet (Çeviri)
Nowadays food packaging machine manufacturing is one of the fast growing sector in theworld. As known, developments in the main sectors cause the developments related subsectors.Considering one packaging machine we can say that this packaging machine is constituted bytwo basic units as dosing system which prepares and sends the portion to the packagingmachine and packaging machine which produces bags.Of course it is the key point to support these basic units with some additional equipment forachieving effective working. For example, taking the produced bags away from the machineand packing them without effecting the capacity of the machine negatively can be seen justone example.The most important one of these additional units is product feeding system. The mission ofthis unit is to feed the dosing unit of the main packaging machine with requested quantity andon time. Better quality feeding causes more effective and healthy working of the system.Manufactured for achieving this goal, feeding systems must be produced according to thehygiene conditions and environment and operator safety.Specially designed, according to the product, these systems are trended elevator feedingsystems dealing with the fast development in plastic and rubber bands.Designed system will be a Band Elevator Feeding Unit.