أثر إستراتيجيّة ليمان (T,P,S) في فهم النص البلاغي وظيفياً لدى متعلمي اللغة العربية من الناطقين بغيرها المستوى المتقدم وفق الإطارِ المرجعي الأورُبّي المشترك للُّغات (CEFR)
Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metni (CEFR) çerçevesine göre ileri seviyede Arapça öğrenen yabancı öğrencilerde Lyman Stratejisinin (T, P, S) retorik metni işlevsel olarak anlamadaki etkisi / The effect of Lyman's Strategy (T, P, S) on understanding the text rhetorical for non-native Arabic learners, the advanced level, according to the Common European Framework of Reference for languages (CEFR)
  1. Tez No: 723541
  2. Yazar: IMAN OMRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ERGÜL KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme stratejisi, Frank Lyman stratejisi (T, belagat, Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metni (CEFR)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışma, Lyman'ın stratejisinin (düşün, eşleştir, paylaş) diğer dilleri konuşan öğrenciler arasında Arap retoriğini anlama üzerindeki etkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Arap olmayanlara belagat öğretimi alanında yapılan bilimsel çalışmalar ve araştırmalar, bu konuların az olarak ele alındığını göstermiştir. Çalışma, bir yandan anadili Arapça olmayanlara Arap belagatinin öğretilmesinin yöntemlerini, amaçlarını ve karşılaştıkları zorlukları göz önüne sererken, diğer yandan da yapılandırmacı kuram ve bunun işbirlikçi eğitimle ilişkisi üzerinde durmuştur. Yapılandırmacı kuramın temellerine dayanan stratejilerden biri olan Lyman stratejisine atıfta bulunulmuştur. Çalışma aynı zamanda, ister strateji ister retorik alanda olsun eş zamanlı ve betimleyici önceki çalışmaları da ele alınmıştır. Araştırmamız, Arapça konuşmayanlar için belagat öğretimine hizmet etmek için düşün, eşleştir, paylaş, zevk al stratejisini geliştirmek için bir öneri sunmaktadır. Bu çalışma, tanımlayıcı analitik yaklaşımı takip etmiştir. Sonuçları, İstanbul'da Arapça belagat derslerinde bu stratejinin uygulandığı öğrencilerle yapılan gözlem ve görüşmeler gibi bilimsel araştırma araçlarına dayanmaktadır. Sonuç olarak öğrenciler, Arapça belagat öğrenmelerini kolaylaştıran ve belagat alanındaki bilgilerinin gelişmesine katkıda bulunan bu stratejiden yararlandıklarını teyit ettiler. Retorik becerilerin öğretilmesinde, retorik biliminin amacı olan edebi metinleri estetik ve retorik olarak anlama ve zevk alma konusunda geliştirilen stratejinin önemine dikkat çektiler. Araştırmadan ortaya çıkan en önemli sonuçları şöyle sıralayabiliriz: -Çalışma, geliştirilen stratejinin (düşün-eşleştir-paylaş ve buna ek olarak zevk al) öğrencilerin edebi zevklerini geliştirmedeki etkinliğini göstermiştir. -Geliştirilen Lyman stratejisi (düşün-eşleştir-paylaş-zevk al) eğitim sürecindeki olumlu etkileşim sonucunda öğrenciler arasında düşünmenin gelişmesine yardımcı olmuştur. -Gelişmiş Lyman stratejisini (düşün-eşleştir-paylaş-zevk al) anadili Arapça olmayanlara ileri düzeyde retorik öğretme stratejilerinden biri olarak görme olasılığını öne sürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to identify the impact of Lyman's strategy (think, Pair, share) in understanding Arabic rhetoric for students who speak other languages. Literatures showed limited number of similar researches about Arabic rhetorical. The research discussed methods and goals of teaching Arabic rhetoric for non-Arabic speakers with the difficulties they generally face. Also, the sudy focused mainly on the Constructivism theory and its relatıon to the collaboratıve learning. The study outlined the Lyman strategy as one of the distinct strategies based on the Constructivism theory. Additionally, from the targeted strategy filed in addition Arabic rhetorical fields, many case studies were discussed. The study presented a proposal to develop the strategy from (Think, Pair, Share) to be (Think, Pair, Share) and“Taste”in order to support the teaching of rhetoric for non-Arabic speakers. The methodology mainly followed the descriptıve analysis and imperative methods. The findings were extracted through many observations, in addition to interviews with non-native speaker students during Arabic rhetorical courses in Turkey/Istanbul. Generally the findings and conclusions confirmed the advantages of the updated strategy, which mainly facilitated the learning process of Arabic rhetoric along with better comprehensıve understanding of the narratives. These will guide to taste the texts in terms of general form and the symantics; this is the main golal of the Arabic rhetorical field. The following is the main outputs of the study: The study indicated the positive effectiveness of the updated strategy, (think- Pair -share) by adding“Taste”, in developing students' literary understandıng. The developed Lyman strategy, (Think - Pair – Share) by adding“Taste”, helped in the deep thinking among learners as a result of positive interactions during the educational process. It is considerable, the developed Lyman strategy, (think - Pair – share) by adding“Taste”, as one of the strategies for teaching rhetoric to non-native speakers of Arabic at the advanced level. key words: Learning strategy , Leyman strategy (T,P,S) , Rhetoric , advanced level in the European frame of reference.