R.M Pirsig'in nitelik düşüncesi ve mimarlık
R.M Pirsig's quality thought and architecture
- Tez No: 180463
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT TANJU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: R.M. Pirsig, nitelik, mimarlık, deneyim, değer, teknolojiv, R.M.Pirsig, Quality, Architecture, Experience, Value
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Tez mimari üründe nitelik sorununu tartışmak amacı ile yazılmıştır. Tezin odağını R.M.Pirsig'in nitelik düşüncesi oluşturur. Pirsig'in seçilmesinin nedeni nitelik kavramı ile değersistemleri, deneyim ve teknoloji arasında kurduğu özgün ilişkinin, mimari üründe nitelik içinanahtar bir okuma yapılmasına olanak sağlayacağının düşünülmesidir.İlk bölümde R.M. Pirsig'in yaşamı ve çalışmaları tanıtılmış, ek olarak 20. yüzyılın nitelikbağlamındaki önemi aktarılmaya çalışılmıştır.İkinci bölümde R.M. Pirsig'in nitelik düşüncesinin mimarlık ile ilişkilenebilecek alt başlıklarıseçilmiş ve seçilen bu alt başlıklar ayrı bölümler halinde mimarlık ile ilişkilendirilerektartışılmıştır.Üçüncü bölümde, Türkiye de yaşamakta olduğumuz fiziksel çevrede oluşan niteliksizliğinneden ve sonuçlarının, yazarın görüşlerinden faydalanarak okuma çalışması yer alır.Sonuç bölümünde R.M. Pirsig'in görüşleri ve mimari üründe nitelik konusunda kısa birdeğerlendirme yer alır.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to discuss quality and how it relates to architectural product.The focus of the dissertation is the concept of quality expressed in R.M. Pirsig?s works. Thereason behind this particular choice is that the original relation Pirsig establishes betweenvalue systems and quality , experience and technology can become a key to analyse quality inarchitecture.The first chapter focuses on R.M.Pirsig?s life and his works, as well as the significance of?quality? in the twentieth century.The second chapter introduces subheadings to the title and its various aspects in relation toarchitecture. Each aspect is then discussed separately in following chapters.The third chapter includes a reading of Turkey?s physical environment and discusses thereasons for and consequences of its lack of quality from R.M.Pirsig?s point of view.The last chapter includes a brief evaluation of Pirsig?s ideas and the subject of quality inarchitecture.