Analitik network prosesi
Analytic network process
  1. Tez No: 180480
  2. Yazar: NECİP ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA TİRYAKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Analitik Network Prosesi, ANP, Analitik Hiyerarşi Prosesi, AHP, Superdecisions Programı, Analytic Network Process, ANP, Analytic Hierarchy Process, AHP, Superdecisions Program
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bir konu hakkında zamanında ve doğru karar verebilmenin önemi hem kişiler hem dekuruluşlar için giderek artmaktadır. Dolayısıyla karar verme konusundakiçalışmalarda günden güne önem kazanmaktadır.Bu çalışmanın ilk bölümünde karar verme yöntemleri arasında sıkça kullanılanAnalitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) tanıtılmış, bu yöntemle ilgili bir örnek verilmiştir.Daha sonra asıl konumuzu teşkil eden, son yıllarda geliştirilen Analitik NetworkProsesi (ANP) tanıtılmış ve bu yöntemle ilgili bir örnek verilmiştir. ANP ile ilgilimodellemelerin ve hesaplamaların rahatlıkla yapıldığı Superdecisions programıtanıtılmış kullanımı hakkında bilgiler verilmiştir. Son bölümde bir belediyedeuygulama yazılımları ve veritabanı yönetim sistemi konusunda yapılacak firmaseçiminde ANP'nin nasıl kullanılacağı örneklendirilerek gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The importance of giving the right decision on time for the people and for theorganizations is increasing about the any subject. Consequently searching about themaking a decision is being important from day to day.First of all Analytic Hierarchy Process is introduced which is frequently used fordecision making method and then one example is given about this method.Afterwards Analytic Network Process is introduced which is our based subject anddeveloped in last years. Also an example is given about this method. TheSuperdecisions program which calculates and constructs model for ANP applicationsis introduced and was given information about how to use it.In application section, how to use the ANP for a firm selection for buying applicationsoftware and database management system in a municipality is showed.