Proteinlerin poliakrilik asit ile suda çözünmyen kompleksleri
Water-insoluble complexes of protein with polyacrilic acid
- Tez No: 180484
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP AKDESTE
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
 - Anahtar Kelimeler: polielektrolit, poliakrilik asit, bovin serum albumin, türbidimetri, polyelectrolyte, poliacrylic acid, bovine serum albumin, turbidimetry
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bugüne kadar yapılmış çalışmalarda polielektrolit ve proteinler arasında suda çözünen veçözünmeyen kompleks oluşumu prosesi, yapısı ve morfolojisi ile bu sistemlerde fazlar arasıgeçişlerin varlığı, mevcut fiziksel kimya yöntemleri ile incelenmiştir.Bu tez çalışmamızda PAA'in BSA ile etkileşimini türbidimetrik titrasyon yöntemi ileincelenmiştir. Türbidimetrik titrasyon yönteminin, suda çözünmeyen interpolimerkompleksinin oluşumu ve bu tür komplekslerin suda çözünür hale geçişini belirlemek için eniyi yöntemlerden biri olduğu bilinmektedir. Bu tez çalışmasında gerek PAA gerekse de BSApH değerlerine bağlı olarak farklı elektrik yükleri taşıdığından, sistem pH'a bağlı olarak;etkileşim mekanizmasının bileşenlerine de bağlı olduğu bilindiğinden dolayı orana bağlıetkileşimi incelenmiştir. Nötral pH ortamlarında tümüyle suda çözünen polimer-proteinkarışımı, pH değeri azaldıkça suda çözünmeyen hale geçmekte ve pH'ın değerinin izoelektriknoktasına yakın değerlerinden başlayarak düşük değerlerinde suda çözünmeyen bir karışımoluşmakta olduğu belirlenmiştir.İlk kez tarafımızca BSA/PAA oranının sabit değerinde pH değerinin artırılması ya daazaltılmasıyla elde edilen titrasyon eğrilerinin çakışmadığı görülmüş ve sistemde bu ikieğrinin histeriziz gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the studies before, structure, morphology and the formation process of water-soluble andinsoluble complexes of polyelectrolytes with proteins and existence of phase transition inthese systems were investigated.In this study, the interaction of PAA with BSA was investigated with turbidimetric titrationmethod. It?s known that turbidimetric titration method is one of the most suitable methods todetect the formation of insoluble interpolymer complexes and transition to soluble state. Inthis study, interactions were investigated at different BSA/PAA ratios and system pH?s due tothe fact that both PAA and BSA provide different charges depending on pH and componentsof the system effect the interaction mechanism. It?s observed that, the complexes transforminto water-insoluble at the approximate pH values to pI (isoelectric point) and below the pI,while the mixture of polymer-protein is completely water-soluble at neutral pH.For the first time, by us, it?s observed that, at a constant BSA/PAA ratio, titration curvesobtained by increasing or decreasing pH were not fit into each other and detected that thesetwo curves display hysteresis.