Çamurun hamsudan mekanik olarak ayrıştırma sistemi tasarımı
Design of mechanical system for separating sludge from raw water
  1. Tez No: 180498
  2. Yazar: HAYRETTİN SULTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT DİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arıtma çamurları, bertaraf, susuzlaştırma, maliyet, Water treatment, get rid of, dewatering, cost
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Konstrüksiyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ülkemizde arıtma tesisi sayısında giderek bir artış gözlenirken, arıtma işlemleri sonucu oluşanarıtma çamurlarının bertarafı da ayrı bir mühendislik problemi olarak gündeme gelmektedir.Arıtma çamurları ile ilgili çözümler gelişmiş ülkelerde 1980'li yıllarda üretilirken, sektörüngelişimine bağlı olarak, ülkemizde son birkaç yılda arayışlar başlamıştır. Bu araştırma da,ham sudan çamurun arıtılmasında kullanılan makinaların karakteristiklerinin incelenmesihakkında olacaktır.Sorunun etkin ve ekonomik bir çözüme ulaştırılabilmesi için, diğer ülkelerin deneyimlerindenyararlanılması kadar, her tesisin ve yerleşimin kendi olanak ve koşullarının doğru bir şekildetanımlanması da gerekmektedir.Çamur susuzlaştırma sistemi, çamurun su içeriğinin azaltılması için kullanılan fiziksel(mekanik) bir temel işlemdir. Bu işlem sayesinde çamurun hacmi azalacağından taşımamaliyeti düşecek ve taşıma kolaylığı sağlanacaktır. Ayrıca depolama açısından da avantajsağlamaktadır.Bu araştırmada mevcut çamur susuzlaştırma sistemleri incelenmiş, çeşitleri hakkında genelbilgi verilmiştir. Bu bilgiler neticesinde, örnek olarak verilen seçime esas değerler göz önünealınarak susuzlaştırma sistemlerinden biri olan belt filtre pres seçilmiş ve boyutlandırılmasıyapılmıştır.
Özet (Çeviri)
While there is an increase in the number of water treatment facilities in our country, gettingrid of sludge resulted from the water treatment process is on the agenda as anotherengineering problem.Thanks to the sectoral progress, research studies have begun recently in our country whilesolutions related to sludge were being produced in 80?s in developed countries. This studywill be about examining the characteristics of the machines used to separate sludge from rawwater.To solve the problem with an effective and economic way, it is necessary not only to benefitfrom other countries? experiences but also to define own conditions and provisions of everyfacility and settlement.Sludge dewatering system is a fundamental physical (mechanical) process to decrease thewater content in sludge. By means of this operation, volume of sludge will be lowered, so thethe cost of transportation, and an easiness of transportation will be provided. There will be anadvantage in terms of storage as well.In this research, current sludge dewatering systems are examined; information is given aboutthe types of systems. In the light of these technical information, according to the givenparameters, belt filter press which is one of the dewatering systems is selected and designedaccordingly.