Transmisyon-hat tipi hoparlör kabinlerinin geometri bağımlı matematik modellenmesi akustik filtre tasarımı
Geometry depended mathematical model of transmission line loudspeaker enclosures and acoustical filter design
- Tez No: 180499
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL YÜKSEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Transmisyon hat tipi hoparlör kabini, akustik filtre, dalga denkleminümerik çözümü, hoparlör kabinlerinin frekans cevapları.xi, Transmission line loudspeaker enclosures, acoustical filters, numerical solution ofthe wave equation, frequency response of loudspeaker enclosures.xii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Konstrüksiyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
açıklıklarının konumlarının frekans cevabına etkileri,hoparlörlerin hat üzerindeki konumlarının duyulabilir bozulmaya etkileri belirsizlikiçermektedir. Günümüzde tüm hoparlör tasarım programlarınca kullanılan elektro-akustikbenzeşim yöntemi, geometri değişimlerinden kaynaklanan etkileri frekans cevabı üzerinetaşıyamamaktadır. Tasarımcı, tasarım programları ile elde ettiği boyutları ne şekilde kabinüzerine aktaracağı konusunda matematik temeli olmayan tecrübelerine güvenmek durumundakalmaktadır.Bu çalışmada; transmisyon hat tipi hoparlör kabinleri üzerinde yapılan geometrikfarklılıkların frekans cevabı üzerine etkilerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Bir çok geometriyimodellemekte yetersiz kalan elektro-akustik yöntem yerine alternatif yollar aranmış vebilgisayarların gelişen kapasitelerine paralel olarak, sonlu farklar yöntemi ile diferansiyeldalga denkleminin çözümü yoluna gidilmiştir. Yutucu sınır koşulların oluşturulması iletasarımı üzerinde çalışılan hoparlör kabinin modeli çözüm alanı içinde oluşturularak frekanscevabı incelenmeye çalışılmıştır. Sonuçlar bir ticari yazılım olan FemLab ve test kabiniüzerinden yapılan ölçümler ile karşılaştırılmalı olarak sunulmuştur. Ayrıca, tüm ticarihoparlör kabinlerinde kullanılan elyaf yutucu malzemesi yerine verimi yüksek vemodellenmesi kolay akustik filtre yapıları önerilmiş, elyaf malzemesine göre üstünlüklerişekiller yardımı ile sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The design process of transmission line enclosures always had ambiguous points by means ofgeometrical terms. The effects of bends, rear chambers, placement of terminus, the placementof the speaker unit on the line on the frequency response was not clear. Today, all thesoftware aimed to model these kinds of loudspeaker enclosures, use electro-acoustic model tosimulate the response of the system. It is well know that, electro-acoustic system fails as thegeometry gets complicated and can not bring a reasonable result. When the designer is subjectto transfer the dimensions from software results to real enclosure, it can be seen that the taskhas many pitfalls originating from the uncertainties in the geometry.In this thesis, the influence of geometry over the frequency response has been indicated. Inorder to achieve this aim, alternative methods to electro-acoustic model has been searched andwith parallel to the development in computers, the wave equation has been solved using finitedifference method. With the help of absorbing boundary conditions, it was made possible tosimulate an enclosure inside the solution field. The results received from the numericalmethod have been compared both with the commercial software, FemLab and themeasurement results taken from the test enclosure. In addition to this, the fiber absorber,which is being widely used in the commercial speakers, has been shown to be less efficient ascompared to acoustical filters, which were proposed in this thesis. The results of this searchhave been put forward with the help of measurement results.