Bölümlendirilmiş kapalı kavitedeki doğal taşınımın sayısal olarak incelenmesi
Numerical investigation of natural convection in partitioned cavity
- Tez No: 180507
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğal taşınım, kapalı kavite, Rayleigh sayısı, Natural convection, closed cavity, Rayleigh number
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, kaldırma kuvvetinin etkisinin tetiklediği doğal taşınım problemi bölümsüz vebölümlendirilmiş kapalı kavitelerde sayısal olarak incelenmiştir. Kaviteyi oluşturan sıcak vesoğuk duvarlar sabit sıcaklıkta tutulmuş, diğer duvarlar ısıl olarak yalıtılmıştır.Bölümlendirilmemiş kavitede Rayleigh sayısının etkisinin doğal taşınıma etkisi incelenmiştir.Bölümlendirilen kavitede, bölümlendirmeyi gerçekleştiren blokların uzunluğunun,kalınlığının, yerinin ve sayısının değişimiyle, Rayleigh sayısının doğal taşınıma etkisiincelenmiştir.Çalışmada incelenen modeller Gambit programıyla tasarlanıp çözüm alanı oluşturulmuştur.Bu modeller daha sonra Fluent programına aktarılarak, sınır koşulları verildikten sonra,süreklilik, momentum ve enerji denklemleri bu program ile sayısal olarak çözülmüştür.Türbülanslı çözümlemelerde standart κ-ε modeli kullanılmıştır. Sonlu farklar metodudahilinde çözümler kararlı halde elde edilmiştir.Yapılan çözümlemelerden sonra eş sıcaklık ve akım fonksiyonu eğrileri kullanılarakmodellerdeki doğal taşınımdaki değişme, iki ve üç boyutta hem laminer hem de türbülanslıakış için sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, buoyancy driven natural convection is studied numerically in a partitioned andnon-partitioned closed cavity. The hot and cold wall in the cavity are kept constanttemperature, and the other walls isolated adiabatically.The effect of Rayleigh number on the natural convection is examined in a non-partionedcavity. In partitioned cavity, the effect height, width, place and the number of the blockswhich realises partitioning and the effect of Rayleigh number on natural convection isexamined.The analysed flow fields in the study are discretised with the Gambit programme. After, thesemodels are trasferred to Fluent programme and boundary conditions are given; the equationsof continuity, momentum and energy are solved numerically in this programme. In turbulencesolutions, standart κ-ε model is used. Solutions are taken in steady state conditions with finitedifference method.After, results of the solutions are presented by using isotermal and stream function curvesboth in laminar and turbulent flow in two and three dimension.