Development of a dynamic flight model for a jet trainer aircraft
Jet motorlu bir eğitim uçağının dinamik uçuş modelinin geliştirilmesi
  1. Tez No: 199184
  2. Yazar: MUHANED GİLANİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SERKAN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uçuş Dinamiği, Boylamsal Hareket, Yanal Hareket, 6Serbestlik Derecesi, Matematiksel Model, Benzetişim, MATLAB, SIMULINK.v, Flight Dynamics, Longitudinal Motion, Lateral Motion, 6DOF, Mathematical Model, Simulation, MATLAB, SIMULINK.iv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZJET MOTORLU B R EĞ T M UÇAĞININD NAM K UÇUŞ MODEL N N GEL ŞT R LMESGILANI, MUHANEDYüksek Lisans, Havacılık ve Uzay Mühendisliği BölümüTez Danışmanı: Doç. Dr. Serkan ÖZGENNisan 2007, 107 sayfaJet motorlu bir eğitim uçağının dinamik uçuş modeli MATLAB-SIMULINKyazılımı kullanılarak geliştirilmiştir. Uçağın pilot kumandasına boylamsal ve yanalharekette verdiği tepkileri gözlemlemek için, altı yönde hareket serbestliği olanmatematiksel model kullanılarak, doğrusal olmayan bir benzetişim geliştirilmiştir.Matematik model durum-uzay halinde olup, uçağın geometrik ve aerodinamiközellikleri kullanılarak hesaplanan kararlılık ve kumanda türevlerini içermektedir.Benzetişim, pilot kumandasına bağlı sürat ve irtifa değişimlerini göz önüne almaktave uçağın doğrusal olmayan hareketini sergilemektedir. Matematiksel modelindoğrulanması amacıyla, benzetişimden elde edilen sonuçlar, gerçek uçağın uçuşkarakteristikleri el kitabında bulunan verilerle karşılaştırılmıştır. Değişen sürat veirtifanın uçağın dinamik tepkisine olan etkisini irdelemek amacıyla, benzetişimdeğişik sürat ve irtifa kombinasyonları için çalıştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDEVELOPMENT OF A DYNAMIC FLIGHT MODEL OF A JET TRAINERAIRCRAFTGILANI, MUHANEDM.S., Department of Aerospace EngineeringSupervisor: Assoc. Prof. Dr. SERKAN ÖZGENApril 2007, pages 107A dynamic flight model of a jet trainer aircraft is developed in MATLAB-SIMULINK. Using a six degree of freedom mathematical model, non-linearsimulation is used to observe the longitudinal and lateral-directional motions of theaircraft following a pilot input. The mathematical model is in state-space form anduses aircraft stability and control derivatives calculated from the aircraft geometricand aerodynamic characteristics. The simulation takes the changes in speed andaltitude into consideration due to pilot input and demonstrates the non-linearity ofthe aircraft motion. The results from the simulation are compared with the resultsfrom flight characteristics manual of the actual aircraft to validate the mathematicalmodel used. The simulation is carried out for a number of airspeed and altitudecombinations to examine the effect of changing speed and altitude on the aircraftdynamic response.