Robust capacity expansion and routing in networks
Serimlerde dayanıklı kapasite arttırımı ve rotalama kararları
  1. Tez No: 180630
  2. Yazar: İBRAHİM EVREN KAHRAMANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA EKİN KARAŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Robust Optimization, Capacity Expansion Problem Robust Counter-part, Adjustable Robust Counterpart, Affinely Adjustable Robust Counterpart.i
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
uBu tezde talep belirsizliği altında serimlerde dayanıklı kapasite genişletme ve ro-g stalama problemi uzerinde şalışılmıştır. Kapasite genişletme problemi, kaynak veü cs s stalep noktaları belirtilen bir ağ uzerinde, verilen bir kapasite bütşesinin toplamgü ucrotalama maliyetini en aza indirgeyecek ve tüm talepleri karşılayacak şekildeu s sdağıtılması ile ilgilenmektedir. Kapasite bütşesinin dağıtımı ve rotalama kararlarıg uc gliteratürdeki ?Robust Counterpart? (RC) yaklaşımı ile verilmiştir. Bu yaklaşımu s s smodeldeki hiş bir kısıtın ihlal edilmesine izin vermemektedir. Süz konusu yaklaşımc o sgerşek hayat uygulamalarında, üzellikle mühendislik alanında, sık karşılaşılan birc o u ssdurumu temsil etmesinden dolayı ünem arz ermektedir.oTek aşamada dayanıklı bir şüzüm ureten RC yaklaşımının yanı sıra ikis co u ü saşamada şüzüm ureten ve RC yaklaşımının üzel bir şekli olan ?Adjustable Robusts co u ü s o sCounterpart? (ARC) yaklaşımı da uzerinde şalışılan modele uygulanabilir bu-s ü cslunmuştur. Süz konusu ARC yaklaşımının formülasyonu verilmiş fakat bu uygu-s o s u slamanın genellikle kolay şüzülemeyen modellerle sonuşlanmasından dolayı ARCco u cformülasyonunun bir yaklaşığını sağlayan ?Affinely Adjustable Robust Counter-u sg gpart? (AARC) yaklaşımı formüle edilip şüzülmüştür.s u co u us uRC ve AARC yaklaşımlarının verimliliği iki farklı sayısal şalışma ile tests g csedilmiştir. Tam sayı olmayan değerlerde kapasite yüklemeye izin veren anas g umodel dışında modüler kapasite yaklaşımını benimseyen iki ayrı model dahas u skullanılmıştır. Sayısal deneyler sonucunda AARC yaklaşımının RC yaklaşımınas s skıyasla şok daha ucuz maliyetlerle dayanıklı sonuşlar urettiği gürülmüştür. Ayrıcac cü g o u us uAARC yaklaşımı sonucunda elde edilen sonuşlar belirsizlik olmayan veriler ile eldes cedilen optimum sonuşlar ile karşılaştırıldığnda kayıpları oldukşa azdır.c ss g cAnahtar süzcükler : Dayanıklı Serim Tasarlaması, Kapasite Arttırımı.oui
Özet (Çeviri)
In this thesis, we consider a robust capacity expansion-routing problem withuncertain demand. Given a network with source and demand nodes and a ca-pacity budget, the capacity expansion problem is related to the determination ofthe arcs on which additional capacity will be installed in order to minimize theoverall routing cost while satisfying the demand of the nodes. We make use ofthe Robust Counterpart (RC) approach in the literature in order to make capac-ity installation and routing decisions. RC approach is important since it doesnot allow any constraint violation for any realization of the uncertainty and suchapproaches are often necessary in engineering applications in real life.We apply the classical RC formulation to our problem that results in a sim-ple one-stage model. The two-stage version of the RC formulation, namely theAdjustable Robust Counterpart (ARC), is also applicable to our problem. Theformulation of the ARC is given but since it is not computationally tractable, anapproximation to ARC developed recently, namely Affinely Adjustable RobustCounterpart (AARC) formulation, is applied to our problem and solved.The efficiencies of the RC formulation and AARC formulation are tested viatwo different sets of numerical studies in the experimental part. The main modelthat allows capacity installation in continuous amounts as well as two extensionsthat make use of the modular capacity approach are used in the experimentalstudy. The computational experiments illustrate that AARC approach providesrobust solutions at a much cheaper cost in terms of objective function value whencompared to RC approach. In addition the loss of optimality due to applicationof AARC formulation is minor.