Generation of flexible process plans using feature recognition
Parça elemanları yöntemiyle esnek imalat planlarının oluşturulması
- Tez No: 75741
- Danışmanlar: PROF. DR. S. ENGİN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Esnek imalat planlaması, Esnek İmalat Sistemleri, Çizelgeleme. VI, Flexible process planning, Flexible Manufacturing Systems, scheduling. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZ PARÇA ELEMANLARI TANIMLAMA YÖNTEMİYLE ESNEK İMALAT PLANLARININ OLUŞTURULMASİ Boran, Hakan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. S. Engin KILIÇ Haziran 1998, 114 sayfa Esnek imalat sistemleri, bigisayarların imalata entegrasyonunu sağlayarak üretim miktarının artırılması için kurulmuştur. Esnek imalat sistemlerinin değişken imalat ortamına ayak uydurması ve ani karar alınması gereken durumlarda -tezgah arızalanması, aşın yüklenme gibi -sistemin işleyişinin sağlanması için esnek imalat planlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Esnek planlama yöntemi geleneksel planlama yöntemlerinden farklı olarak bir tezgah için işlem planı oluşturmaz. Sistemdeki bütün tezgahlar düşünülerek planlar hazırlanır. Alternatif işlemler, bu işlemlerin sıralarında yapılabilinecek değişiklikler ve tezgah ve takım alternatifleri, esnek imalat planlan çıkarılırken kullanılan kriterlerdir. Esnek imalat planlaması yönteminin esnek imalat sistemlerinde uygulanabilmesi amacıyla METU-R-CAPP isimli bir yazılım geliştirilmiştir. Parçanın teknik resiminden hareketle, imal edileblmesi için gereken işlemleri belirleyen bu yazılım, bir çizelgeleme yazılımı olan FMSMAN ile de entegre edilmiştir. FMSMAN Dr. Can Saygın tarafından doktora tezinin parçası olarak üniversitemizde geliştirlmiştir. Tezgah yüklerinin dağılımını yapan yazılım, veritabanında sisteme işlenmesi için gönderilen parçaların işlem planlarım ve sistemdeki tezgah ve takım bilgilerini tutmaktadır. METU-R-CAPP tarafından hazırlanan planlar bu veri tabanına bir arayüz tarafından aktarılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENERATION OF FLEXIBLE PROCESS PLANS USING FEATURE RECOGNITION Boran, Hakan M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. S. Engin KILIÇ June 1998, 114 pages Flexible Manufacturing Systems are developed to increase production volume by integrating the computer into the production activities. The dynamic manufacturing environment of Flexible Manufacturing Systems require responding to the unexpected events such as breakdowns, tool breakage, bottleneck machine tools, and so on. To provide this ability to the system, flexible process plans are needed. Flexible process planning approach differs from the approach of traditional process planning because of non-linearity of flexible plans, that is, process plans are not generated for one machine. All machines in manufacturing system are the candidates of each operation. Flexible process planning approach determines the alternative routes for the production of the part. These routes are generated through determining the alternatives of the operations, searching for sequencing alternatives, and machine and tool capabilities. In order to apply flexible process planning methodology in Flexible Manufacturing Systems, a software, namely METU-R-CAPP, is developed. It is written in C++ language. The aim of developing the flexible process planning iiimethodology and the software was to fill the gap between CAD and scheduling functions, needed for the management of the FMS. The outputs of the METU-R- CAPP are so designed that it can be used by the scheduling system FMSMAN developed by Dr. Can Saygin in 1997. FMSMAN determines the machine loads by selecting suitable process plans. These plans are stored in system database. METU-R-CAPP provides alternative plans and updates the system database of the FMSMAN via Database Update Utility. This utility run under METU-R-CAPP and uses output files that are generated by this software.