The lattice of periods of a group action and its topology
Yörünge latisleri ve onların topolojileri
- Tez No: 180661
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERGÜN YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: lattice of periods, poset topology.i
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
üOZETüü Ë Ë Ë ËYORUNGE LATISLERI VE ONLARIN TOPOLOJILERIHüseyin AcanuMatematik, Yüksek LisansuTez Yüneticisi: Yard. Doş. Dr. Ergün Yalşıno c u cTemmuz, 2006Bu tezde yürünge latisinden en büyük ve en küşuk elemanların şıkarılmasıylaou uu ucü celde edilen kısmi sıralı kümelerin topolojisini şalıştık. G sonlu bir grup ve Xu cssonlu bir G-kümesi olsun. G'nin altgruplarının latisini L(G) ile ve X'in bülüntüu ou u(parşalama) latisini Î (X) ile güsterelim. Verilen bir altgrubu onun herbir Xc oyürüngesini bir blok olarak kabul eden bülüntüye gütüren fonksiyonun gürüntüou ou u ou ou ukümesine yürünge latisi deniyor. Biz bu latisten elde edilen kısmi sıralı kümeyeu ou ukarşılık gelen simpleksler kompleksinin homotopi şeşidini inceledik. Eğer G, el-s cs gn neman sayısı 2 veya 2p (p asal) olan bir dihedral grup, bir yarı-dihedral grupveya bir quaternion grup ise, oluşacak kısmi sıralı kümenin homotopi şeşidinis u csntam olarak hesaplıyoruz. G grubu eleman sayısı 2 olan bir dihedral grup, biryarı-dihedral grup veya bir quaternion grup ise, oluşan simplekler kompleksi, G-skümesi X'in eleman sayısına bağlı olarak ya bir noktaya büzülebilir bir kompleksu g uuoluyor ya da 3 tane noktanın homotopi şeşidine sahip oluyor. Eğer G, elemancs gsayısı 2pn olan dihedral grup ise uş farklı durum süz konusu: Kompleks ya birüc onoktaya büzülebilir oluyor, ya p tane noktanın homotopi şeşidine sahip oluyor yauu csda p + 1 tane noktanın homotopi şeşidine sahip oluyor.csAnahtar süzcükler : yürünge latisi, kısmi sıralı küme topolojisi.ou ou ui
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE LATTICE OF PERIODS OF A GROUP ACTIONAND ITS TOPOLOGYHüseyin AcanuM.S. in MathematicsSupervisor: Asst. Prof. Dr. Ergün Yalşınu cJuly, 2006In this thesis, we study the topology of the poset obtained by removing thegreatest and least elements of lattice of periods of a group action. For a G-setX where G is a ï¬nite group, the lattice of periods is deï¬ned as the image of themap from the subgroup lattice of G to the partition lattice of X which sends asubgroup H of G to the partition of X whose blocks are the H-orbits of X. Westudy the homotopy type of the associated simplicial complex. When the groupG belongs to one of the families dihedral group of order 2n , dihedral group oforder 2pn where p is an odd prime, semi-dihedral group, or quaternion group andthe set X is transitive, we ï¬nd the homotopy type of the corresponding poset. IfG is the dihedral group of order 2n or one of semidihedral and quaternion groups,we ï¬nd that the homotopy type of the complex is either contractible or has thehomotopy type of three points. In the case of dihedral group of order 2pn , theassociated complex is either contractible or it has the homotopy type of p pointsor it has the homotopy type of p + 1 points.