Power amplifier linearization by predistortion
Önbozulum yolu ile güç yükselteci doğrusallaştırması
- Tez No: 180662
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ATALAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: kutupsal polinomsal onbozulum, kutupsalübaşvuru tablosu onbozulumu, doğrusallaştırma, genlik kiplenimi/genliks ü g skiplenimi bozulumu, genlik kiplenimi/faz kiplenimi bozulumu, yükselteş doğrusalsızlığı.u c g gv, polar polynomial predistortion, polar look-up table predis-tortion, linearization, AM/AM distortion, AM/PM distortion, ampli-ï¬er nonlinearity.iv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Gü ş yü kselteşleri haberleşme sistemlerinin onemli elemanlarıdır fakat yapılarıuc u c s ügereği doğrusal değillerdir. Bu doğrusal olmama kendini genlik ve faz bozu-g g g glumu şeklinde güsterir. Bu doğrusal olmayan davranıştan kurtulmanın bir yolus o g syü kselteci doymuş şıkış gü cü nden daha az bir cıkış gü cü nde şalıştırmaktır. Cıkışu sc s u u ş s uu cs şsgü cü azaltıldıkşa, yü kselteş daha doğrusal davranacaktır.uu c u c g Fakat bu sıradayü kseltecin verimi de düşecektir ve bu istenmeyen bir durumdur. Verimliliku usve doğrusallık arasındaki bu ikilem doğrusallaştırma teknikleri ile cüzü lebilir.g g s şo uDoğrusallaştırma teknikleri kullanılarak, yükselteş iyi bir verim ve doğrusallıklag s u c gdoyuma yakın bir noktada calıştırılabilir.şsBu tez popü ler doğrusallaştırma teknikleri olan kutupsal polinomsalu g sünbozulum ve kutupsal başvuru tablosu onbozulumu uzerine odaklanmaktadır.o s ü üYazılım kullanılarak bir kutupsal polinomsal onbozucu ve bir kutupsal başvuruü stablosu onbozucusu yapıldı ve benzetimlerle denendi. Yapma ve deneme işinü cmatematiksel, sinyal işleme, ses işleme ve haberleşme sınıï¬arının ve işlevlerinins s s süoluşturduğu bir C++ kütü phanesi olan IT++ kullanıldı. Onbozucuların denen-s g uumesi bir 16'lık dürdü n genlik kipleyici, bir yukarı ornekleyici, bir tabanlı cosinü sou ü usü zgeci, ünbozucu ve bir taban bant davranışsal yü kselteş modeli işeren bir tabanu o s u c civübant sistem modeli kullanılarak yapıldı. Onbozucuların performansları komşuskanal gü ş oranı, genlik kiplenimi/genlik kiplenimi & genlik kiplenimi/faz kiplen-ucimi yanıtları ve toplanır beyaz Gauss gü rü ltü sü altındaki bit hata oranı kıstaslarıuu uukullanılarak değerlendirildi. Benzetim sonuşları onbozucuların iyi bir perfor-g c ümansa sahip olduklarını güsteriyor. Benzetimlerde komşu kanal gü ş oranında ku-o s uctupsal polinomsal onbozucu 20 dB, kutupsal başvuru tablosu onbozucusu ise 25ü s üdB azalma sağladı. Polinom derecesi ve tablo boyutunun onbozucular uzerindekig ü üetkisi araştırıldı. Aynı zamanda sistem modelinde ünbozucuların arkasına birs oalşak geşiren sü zgeş yerleştirilerek alşak geşiren sü zgeşlemenin onbozucularc c uc s c c uc üuzerindeki etkisi araştırıldı. Alşak geşiren sü zgecin bant genişliğinin tabanlıü s c c u sgcosinü s sü zgecinin bant genişliğine oranı azaldıkşa alşak geşiren sü zgeşlemeninuu sg c c c ucünbozucuların performansı uzerindeki olumsuz etkilerinin arttığı güzlemlendi.o ü go
Özet (Çeviri)
Power ampliï¬ers are important elements in communication systems but they areinherently nonlinear. This nonlinearity shows itself in the form of amplitude andphase distortion. One way to get rid of this nonlinear behaviour is to applybackoï¬ which means to operate the ampliï¬er at an output power smaller thanits saturated output power. As the backoï¬ is increased, the ampliï¬er will behavemore linearly. But this will also reduce the eï¬ciency of the ampliï¬er, which isundesirable. This tradeoï¬ between eï¬ciency and linearity is solved by lineariza-tion techniques. By using linearization techniques, the ampliï¬er can be operatednear to saturation with good eï¬ciency and linearity.This thesis focuses on polar polynomial predistortion and polar look-up tablepredistortion, which are popular linearization techniques. A polar polynomialpredistorter and a polar look-up table predistorter are implemented and testedwith simulations in software. The implementation and testing is done by us-ing IT++ which is a C++ library of mathematical, signal processing, speechprocessing, and communications classes and functions. The testing of the predis-torters is done by using a baseband system model which consists of a 16-QAMmodulator, an upsampler, a raised cosine ï¬lter, the predistorter and a basebandiiibehavioural ampliï¬er model. The performance of the predistorters is evaluatedin terms of adjacent channel power ratio, AM/AM & AM/PM responses andBER under AWGN. Simulation results show that the predistorters have goodperformance. In the simulations, the polar polynomial predistorter achieved 20dB reduction and the polar look-up table predistorter achieved 25 dB reductionin adjacent channel power ratio. The eï¬ect of polynomial order and table sizeon the performance of the predistorters is investigated. Furthermore, the eï¬ectof lowpass ï¬ltering on the performance of the predistorters is also investigatedby placing a lowpass ï¬lter after the predistorters in the system model. It is ob-served that as the ratio of the bandwidth of the lowpass ï¬lter to the bandwidthof the raised cosine ï¬lter decreases, the negative eï¬ect of the lowpass ï¬lter onthe performance of the predistorters increases.