Parallel machine scheduling subject to machine availability constraints
Makina kullanım kısıtları altında paralel makina çizelgeleme problemi
  1. Tez No: 180663
  2. Yazar: KAYA SEVİNDİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET RÜŞTÜ TANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çizelgeleme, Paralel Makinalar, Toplam BitirmeZamanı, En Büyük Bitirme Zamanı, Kullanım Kısıtları, Sezgisel, Scheduling, Parallel Machines, Total Completion Time, Makespan, Availability Constraints, Heuristics
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bir planlama çevreninde makinalar beklenmeyen bozulmalar veya dahaönceden çizelgelenmiş aktiviteler nedeniyle kullanılabilirliklerinikaybedebilirler. Üretim çizelgelemesini gerçekçi bir yaklaşımlaoluştururken bu tür kullanılamama periyotlarını hesaba katmak gerekir.Bu çalışma her makinada kullanım kısıtı altında paralel makinaçizelgeleme problemi üzerinedir. Toplam bitirme zamanını enazlama veen büyük bitirme zamanını enazlama hedef fonksiyonları çalışılmıştır.Her iki problemde NP-zor olarak bilinir. Toplam bitirme zamanınıenazlama problemi için kesin bir dallandır-ve-sınırla prosedürügeliştirilmiş, ve üç farklı sezgisel yaklaşım algoritması önerilmiştir.Ayrıca en büyük bitirme zamanını enazlama problemi için bir kesin vebir sezgisel yaklaşım algoritması önerilmiştir. Önerilen bütünalgoritmalar kapsamlı ölçümleme deneylerinde test edilmiş veölçümleme sonuçlarından muhtelif bulgular sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Within a planning horizon, machines may become unavailable due tounexpected breakdowns or pre-scheduled activities. A realistic approachin constructing the production schedule should explicitly take intoaccount such periods of unavailability. This study addresses the parallelmachine-scheduling problem subject to availability constraints on eachmachine. The objectives of minimizing the total completion time andminimizing the maximum completion time are studied. The problemswith both objectives are known to be NP-hard. We develop an exactbranch-and-bound procedure and propose three heuristic algorithms forthe total completion time problem. Similarly, we propose exact andapproximation algorithms also for the maximum completion timeproblem. All proposed algorithms are tested through extensivecomputational experimentation, and several insights are provided basedon computational results.