Paralel tezgahlarda arıza halinde çok amaçlı çizelgeleme
Multi-purpose scheduling on parallel machines under breakdown
  1. Tez No: 201482
  2. Yazar: MUSTAFA BURAK BORAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUFAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çok amaçlı çizelgeleme, sezgisel algoritma, paralel tezgahlar, arıza, setup, Multi-purpose scheduling, heuristic algorithm, parallel machines, breakdown, setup
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Planlama ve çizelgeleme kavramları açıklanarak, günümüzde kullanılan planlama ve çizelgeleme tekniklerine deginilmistir. Temel deterministik çizelgeleme algoritmaları incelenmistir. Sezgisel algoritmalar, arıza durumlarının modelde yer aldıgı ve yer almadıgı iki baslık altında irdelenmistir. Ayrıca bu konuda yapılmıs dört makale incelenmistir. n adet paralel tezgahta arıza halinde çizelgeleme durumunu modelleyen bir sezgisel algoritma gelistirilmistir. Arıza modellemesi için istatistiksel verilerin bir dagılıma uydurulması ile arızalar arası süreler hesaplanmıstır. Tamir süreleri ise kesikli olasılık dagılımı kullanılarak belirlenmistir. Algoritma islerin tezgahlara atanması, birbirinden bagımsız olarak her bir tezgahtaki islerin setup sayıları minimize edilecek sekilde optimizasyonu ve arıza sürelerinin çizelgelere eklenmesi olarak üç bölümden olusmaktadır. Algoritmanın kodları VBA (Visual Basic for Application) kullanılarak MS EXCEL ara yüzünde yazılmıstır. Gelistirilen algoritma gerçek bir örnek üzerinde deneysel bir çalısma olarak uygulanmıstır. Bu çalısma sonucunda elde edilen iyilestirmelerin optimizasyon öncesi durum ile karsılastırılması yapılmıstır. Algoritmanın performansını belirlemek amacıyla sırasıyla 50, 100,150 ,200, 250, 300, 350 ve 400 is için iterasyon sayıları ve süreleri belirlenmis, grafiksel olarak gösterilmistir.
Özet (Çeviri)
Planning and scheduling techniques have been discussed which are used nowadays by explaining planning and scheduling terms. Basic deterministic scheduling algorithms have been observed. Heuristic algorithms have been classified that include breakdown and not include breakdown. Also four articles have been researched in this subject. A heuristic scheduling algorithm with n parallel machines under breakdown has been developed. Fitting of statistical data to distribution is used for calculating of intervals between breakdowns. Repair time is determined by using discrete probability distribution. This algorithm consist of three phase like assigning of the jobs to the machines, for each machine independently, optimization of the jobs to minimize number of setup and adding of breakdown times to existing schedule. Codes of the algorithm have been written by using VBA (Visual Basic for Application) with MS EXCEL interface. This developed algorithm has been applied to a real case as an experimental study. Improvements which have been observed from this study have been compared with previous case before optimization. In order to determine of the performance level of the algorithm, numbers of iterations and optimization times have been calculated for respectively 50, 100, 150, 200, 250, 300, 350 and 400 jobs. These data also visualized by graphically.