Bis(fenoksi)fosfazen türevlerinin sentezi ve yapıları
The synthesis and structure of bis(phenoxy)phosphazene derivatives
  1. Tez No: 180723
  2. Yazar: FATİH MEHMET DUMANOĞULLARI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZEYNEL KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fosfazenler, fenoksifosfazenler, spiro, ansa-fosfazenler.i
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anorganik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziB S(FENOKS )FOSFAZEN TÜREVLER N N SENTEZ VE YAPILARIFatih Mehmet DUMANOĞULLARIAnkara ÜniversitesiFen bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim DalıDanışman : Prof. Dr. Zeynel KILIÇBu çalışmada, fenolik bileşik (1) ile trimer, N3P3Cl6, (1:1) reaksiyona sokularakfozfazen bileşikleri (2) ve (3) elde edildi. Sentezlenen bileşiklerin 1,2-dihidroksibenzenile reaksiyonundan (4), pirolidin ile reaksiyonundan (5) ve (6), 1,4-dioksa-8-azaspiro[4,5]dekan ile reaksiyonundan (7) ve (8) bileşikleri elde edildi. Bu bileşiklerden(4) ve (5)'in yapıları X-ışınları kristallografi yöntemi ile aydınlatıldı. Bileşik (4) ve(5)'te molekül içi C-H … N ve C-H … O hidrojen bağları olduğu bulundu. Bileşik (5)'teiki fosfor atomunun sterojenik merkezler (R ve S, mezo-formu) olduğu görüldü.Sentezlenen yeni bileşiklerin (3 - 8) yapıları; element analizi, FTIR,1H-,13C-, 31P-NMRve MS spektrumları verilerinden faydalanılarak karakterize edildi.2006, 155 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE SYNTHESIS AND STRUCTURE OF BIS(PHENOXY)PHOSPHAZENEDERIVATIVESFatih Mehmet DUMANOĞULLARIAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of ChemistrySupervisor: Prof. Dr. Zeynel KILIÇIn this study, the phenolic compound (1) was prepared, firstly. The reaction of (1) withtrimer, (N3P3Cl6) (1:1) yielded phosphazene derivatives (2-3). The reaction ofcompounds (2) and (3) with 1,2-dihydroxybenzene yielded (4), with pyrrolidine yielded(5) and (6), and with 1,4-dioxa-8-azaspiro[4,5]decane yielded (7) and (8), respectively.The solid state structure of compounds (4) and (5) were examined with X-raycrystallography method. Intramolecular C-H … N and C-H … O hydrogen bonds detectedin the structure of compounds (4) and (5). In compound (5), the absolute configurationsof two chiral P centres (P1 and P2), can be designated as R and S (meso-form). Thestructures of the compounds (3-8) were elucidated with elemental analyses andspectroscopic (FTIR, MS, 1H-, 13C-, 31P-NMR) techniques.2006, 155 pagesKey Words : Phosphazenes, spiro-, ansa-phosphazenes, phenolic phosphazenes.ii