İmin grubu içeren fenoksisiklofosfazen türevinin ve Cu(I) kompleksinin sentezi spektroskopik ve termal özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of fenoxycyclophosphazene derivative containing imine groups and the Cu (I) complex,examining of spectroscopic and thermal properties
- Tez No: 296893
- Danışmanlar: PROF. DR. NEBAHAT DEMİRHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fosfazen, Fosfazen Metal Kompleksleri, Piridiloksifosfazen, Piridin, Sentez, Phosphazene, Phosphazene Metal Complexes, Pyridyloxyphosphazene, Pyridine, Synthesis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Fosfor ile azot atomu arasında bulunan çift bağ ile karakterize edilen fosfazen bileşikleri sahip oldukları üstün özelliklerden dolayı çok çalışılan bilimsel konular arasında yer almışlardır. Bu bileşiklerin kemoterapik maddeler olarak kullanılabilir olması, koordinasyon bileşiklerinin elde edilebilmesi ve fosfazen polimerlerinin hazırlanmasında çıkış maddeleri olarak kullanılabilmesi fosfazenler üzerindeki çalışmaları yoğunlaştırmıştır.Genellikle alkoksit, ariloksit ya da aminler yan grup olarak N3P3 veya yüksek polimerler üzerinde bulunurlar ve nükleofilik sübstitüsyon reaksiyonuyla elde edilirler. Bu çalışmada, imin grubu içeren, biyolojik aktiviteye sahip, çok dişli fenoksi fosfazen türevi yeni bir molekül ve bu molekülün Cu(I) kompleksi sentezlendi.Başlangıç maddesi olarak 4,4,6,6-bis[spiro(2?2?-dioksi-1?,1?-bifenil)]siklotrifosfazen (2Cl-CP) literatüre uygun olarak sentezlendi ve daha sonra 2-hidroksi 6-metil piridin ve K2CO3 ile aseton ortamında 48 saat reflüx edildi. 2,2?-bis[2-oksi-6-metilpiridin]-4,4,6,6-bis[spiro(2?,2?-dioksi-1,1?-bifenil)]siklotrifosfazen (BB-CP) olarak adlandırılan piridin türevi yeni bir fosfazen bileşiği elde edildi daha sonra sentezlenen bu liganddan Cu(I) kompleksi elde edildi.Yeni sentezlenen fosfazen türevi molekül ve Cu(I) kompleksi IR, 1H NMR, 31P NMR, UV-vis, kütle, fluoresans spektroskopisi ve termal analiz ile birlikte karakterize edildi.
Özet (Çeviri)
Phosphazene compounds, which are characterized double bound between phosphorus and nitrogen atom, have been amoung scientific issues to be worked most becouse of their superior properties. Being used as chomotherapeutic agent, achieving to obtain coordination compounds and using substances as starting material in the preparation of phosphazene polymers concentrate working on phosphazene.Generally, alcoxy, aryloxy or amines are be present on N3P3 or high polimers as side groups and they are obtained by nüclefilic substition reaction. In this study, a new multi-threaded phenoxy phosphazene derivative, which contain imine groups, have biological activity, and this molecule?s Cu(I) complex will be synthesized.2,2-dichloro-4,4,6,6-bis[spiro( 2',2''-dioxybiphenyl)] cyclotriphosphazane (2Cl-CP) as starting material was synthesized in accordance with the literatüre and was refluxed 48 h with 2-hydroxy-6-methyl pyridine and K2CO3 in acetone solvent. The yridine derivative a new phosphazane compound that is called 2,2?-bis[2-oxy-6-methylpiridine]4,4,6,6-bis[spiro(2?,2?-dioxy-1,1?-biphenyl)]cyclotriphosphazane (BB-CP) was obtained and Cu(I) complex of this ligand has been prepared.Newly synthesized phosphazene derivative and Cu(I) complex have been verified with IR, 1H NMR, 31P NMR, UV-vis., mass and fluorescence spectra and thermal analysis.