Elektrot yüzeylerine tutturulmuş organik moleküllerin elektrokimyasal tekniklerle pka değerlerinin tayini
Determination of pka of the electrografted molecules on various electrodes by electrochemical techniques
- Tez No: 180731
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ OSMAN SOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Au elektrot, benzoik asit modifiye Au, aminobenzoik asit modifiye Au, p-aminobenzoik asit, dönüşümlü voltametri, elektrokimyasal impedans spektroskopisi, yüzeypKa tayini, temas açısı metodu, Au electrode, benzoic acid modified Au, aminobenzoic acid modified Au, p-aminobenzoic acid, cyclic voltammetry, electrochemical impedance spectroscopy, determination of surface pKa, contact angle method
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziELEKTROT YÜZEYLERİNE TUTTURULMUŞ ORGANİK MOLEKÜLLERİNELEKTROKİMYASAL TEKNİKLERLE pKa DEĞERLERİNİN TAYİNİGamze ERDOĞRUAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Ali Osman SOLAKBu çalışmada, altın elektrodun yüzeyi, p-aminobenzoik asidin (p-ABA) diazonyum tuzuindirgenmesi ve amin oksidasyonu teknikleri ile kaplanmış ve elde edilen tek tabakalı organikyüzeyin pKa'sı, dönüşümlü voltametri, elektrokimyasal impedans spektroskopisi ve temasaçısı yöntemleri ile tayin edilmiştir. Altın elektrodun modifikasyonu ile elde edilen buyüzeyler Au-BA ve Au-NHBA ile gösterilmiştir. Bu yüzeylerin her üç teknikle de elde edilenpKa değerlerinin arasında önemli bir fark olmadığı gözlenmiştir. Au-BA yüzeyinin pKa değeri4,120 ± 0,055 ve Au-NHBA yüzeyinin ise pKa değeri 5,344 ± 0,174 olarak bulunmuştur. Buiki yüzeyin farklı tekniklerle bulunan pKa değerlerinin kendi aralarında tutarlı olduğugözlenmiştir. Bu çalışmada uygulanan CV, EIS ve temas açısı tekniklerinin yüzey pKadeğerlerinin tayin edilmesinde doğru teknikler olduğu gözlenmiştir. Organik modifiyeyüzeylerinin yük durumlarının bu üç farklı teknik ile de çalışılabileceği sonucuna varılmıştır.2006, 111 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisDETERMINATION OF pKa OF THE ELECTROGRAFTED MOLECULES ONVARIOUS ELECTRODES BY ELECTROCHEMICAL TECHNIQUESGamze ERDOĞRUAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of ChemistrySupervisor: Prof. Dr. Ali Osman SOLAKIn this work, we determined the pKa values of the organic surfaces obtained by themodification of the gold electrode by the reduction of diazonium salt of p-aminobenzoic acid(p-ABA) and the oxidation of p-aminobenzoic acid itself. In the modification process, cyclicvoltammetry, electrochemical impedence spectroscopy and contact angle techniques wereused. The modified surfaces were sympolized as Au-BA and Au-NHBA for the diazoniumreduction and amine oxidation methods, respectively. No significant differences wereobserved between the pKa values determined by three different techniques for both surfaces.The pKa values for the Au-BA and Au-NHBA surfaces were found as 4.120 ± 0.055 and5.344 ± 0.174 respectively. It was also confirmed that the values for each surface found by thedifferent techniques were very similar. Therefore, CV, EIS and contact angle tehcniques caninterchangeably and accurately be used for the determination of the surface pKa values.2006, 111 pages