Safranbolu Yörükköyü peyzaj potansiyelinin kırsal turizm açısından değerlendirilmesi
An assesment of the landscape potential of Safranbolu Yörükköyü in the frame of rural tourism
- Tez No: 180764
- Danışmanlar: PROF.DR. MÜKERREM ARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kırsal alan, kırsal turizm, doğa turizmi, tarımsal turizm, kültürturizmi, Yörükköyü, Rural area, Rural tourism, Natural tourism, Agrotourism, Culturel tourism, Yörükköyüii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 367
Özet
ÖZETDoktora TeziSAFRANBOLU YÖRÜKKÖYÜ PEYZAJ POTANS YEL N NKIRSAL TUR ZM AÇISINDAN DEĞERLEND R LMESTuğba K PERAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüPeyzaj Mimarlığı Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Mükerrem ARSLANÇalışma; ?potansiyel tespit çalışmaları ile; yalnızca kültürel peyzaj değerleri ile öneçıkmış Yörükköyü'nün doğal peyzaj değerleri ile birlikte çeşitlendirilerek kırsal turizmfaaliyetleri içerisinde de yerini alabilmelidir? savından hareketle bütüncül bir kalkınmaiçin kırsal turizm önemini vurgulamaktadır.Bu amaçla; öncelikle araştırma alanının doğal ve kültürel özellikleri CBS ortamındaişlenerek veri tabanı oluşumu sağlanmış ve hem yerel halka hem de ziyaretçilereyönelik anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Literatür taramaları, anketdeğerlendirmeleri ve veri tabanı oluşumundan sonra üç farklı (tarımsal turizm, kültürturizmi, doğa turizmi) alan kullanım tipi seçilmiştir. Daha sonra her bir kullanımalternatifi için yapılan çalışmalardan ve her biri için seçilmiş farklı uzman görüşlerindenyararlanarak değerlendirme faktörleri ve uygunluk katsayıları önem sıralarına görederecelendirilmiştir. En uygun (3), uygun (2) ve uygun olmayan (1) olacak şekildepuanlandırılmıştır. Elde edilen uygunluk değerleri CBS aracılığı ile sorgulanarak her birkullanım için uygunluk haritaları oluşturulmuştur. Gerçekleştirilen değerlendirmelersonucunda da, araştırma alanı için seçilen üç kullanım tipinin (anket sonuçlarıdoğrultusunda önceliklendirilerek) bir arada yer aldığı sentez paftası oluşturularak, yerelhalk ve katılımcı boyutunda öneriler geliştirilmiştir.Çalışma sonucunda, Yörükköyü'nün kırsal turizm açısından yalnızca kültürel değerleriile öne çıkan bir yerleşim alanı olmasının ötesinde; doğal, tarımsal ve kültüreldeğerleriyle birlikte sentezlenmesinin gerekliliği ve önemli bir potansiyeli olduğubelirlenmiştir.2006, 367 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh.D.ThesisAN ASSESMENT OF THE LANDSCAPE POTENTIAL OF SAFRANBOLUYÖRÜKKÖYÜ IN THE FRAME OF RURAL TOURISMTuğba K PERUniversity of AnkaraGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Landscape ArchitectureSupervisor: Prof. Dr. Mükerrem ARSLANThis dissertation proposes that ?by the determination of the potential of Yörükköyü -which is dominant with it?s cultural landscape- qualities should take it?s place in ruraltourism activities with not only it?s cultural landscape values but also with it?s naturallandscape values? and it emphasizes the importance of rural tourism for an integrativesustainable development.For this purpose, first, natural and cultural characteristics of the research area wereclassified, by means of questionnaires that were applied to both local people and thevisitors. Following the literature study review, surveys and database development, threccategories of land-use type (agrotourism, cultural and natural tourism) were selected. Inthe next step, based on the viewpoints of experts, assessment and suitability factors foreach individual land use type were renked. The ranks were defined as the most suitable(3), suitable (2), and not suitable (1). With the use of GIS software, defined suitabilityvalues were questioned and suitability maps were developed for each case. As a resultof the assessments, synthesis map was developed which includes all three types of landuse in the research area. At the end, proposals were generated on the scale of localpeople and contributors.The results indicate that, Yörükköyü should not only be evaluated as a site with richcultural values based on rural tourism, rather, natural, agricultural and cultural values,which have important potentials, should be integrated and evaluated with planning anddesign.2006, 367 pajes