Çorum kenti mevcut alan kullanım kararları ve açık-yeşil alan verilerinin değerlendirilmesi üzerine bir araştırma
The investigation of current landuse decisions and determination of open-green space of Çorum
- Tez No: 180765
- Danışmanlar: PROF.DR. MÜKERREM ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çorum kenti, açık alanlar, yeşil alanlar, kentsel açık ve yeşil alansistemi, rekreasyon, Çorum city, open spaces, green spaces, urban open and green area system, recreation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziÇORUM KENTİ MEVCUT ALAN KULLANIM KARARLARI VE AÇIK-YEŞİL ALANVERİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMABülent ALBAYRAKAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüPeyzaj Mimarlığı Anabilim DalıÜlkemizde nüfusun kentlerde yoğunlaşması, kentlerdeki açık ve yeşil alan sistemi ile yapısalalanlar arasındaki dengenin bozulmasına sebep olmaktadır. Dengenin bozulması açık ve yeşilalanların; ekolojik, ekonomik, fiziksel ve toplumsal işlevlerini yerine getirmesiniengellemektedir.Bu çalışmada öncelikle açık ve yeşil alanlara ait tanım ve standartlara yer verilerek Çorumkent bütününün mevcut alan kullanımları irdelenmiş ve planlama kararları ile örtüşmediğisaptanmıştır.Çorum kentinde kentleşme, bir sisteme göre değil düzensiz ve planlara aykırı uygulamalarladevam etmektedir. Açık ve yeşil alanların kent içindeki dağılımları dengesiz ve yetersizdir.Çorum kent bütününde açık ve yeşil alanlara bir sistem yaklaşımı gerekmektedir. Bu anlayışlaÇorum kenti açık ve yeşil alanları standartlar ve planlama kapsamında açık ve yeşil alansistem yaklaşımı değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda kentte yeşil kuşak sistemiyanı sıra mevcut açık ve yeşil alanların tekrar gözden geçirilerek işlevsel açıdan kullanımolanaklarının artırılması, mevcut açık ve yeşil alanların bitkisel tasarım açısından irdelenipiyileştirilmesi, yeni açık ve yeşil alanların kazandırılması konusunda öneriler geliştirilmiştir.2006, 116 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE INVESTIGATİON OF CURRENT LANDUSE DECİSİONS AND DETERMİNATİONOF OPEN-GREEN SPACE OF ÇORUMBülent ALBAYRAKAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Landscape ArchitectureThe population increasing in cities causes to balance spoiling between open and green areasystem and built environments at cities in our country. This balance spoiling is impeding thatfulfiling ecological, economical, physical and social functions of open and green areas.In this study giving place to definitions and standarts which are concerning with open andgreen areas, first of all and explored present usage areas of Çorum urban complex anddetermined uncoincide with planning decisions.The urbanization in Çorum is not going on according to any system, also going on accordingto with practices which are irregular and against to plans. The dispersions of open and greenareas are unstable and insufficent in the city.A system approach is neccessary to open and green areas in Çorum urban complex. With thisunderstanding, open and green areas of Çorum have been evaluated with standarts and thesystem aproach within the scope of planning, open and green areas are evaluated. Finally inthe evaluation , to be neccessary that increase of usage possibilities for functional side and inthat time again scrutinizing the open and green areas with greenbelt system in the city andalso exposed some suggestions about the reform to present open and green areas for landscapedesign and obtaining the open and green areas.2006, 116 pages