Bolu-Göynük ve yakın çevresi doğal ve kültürel kaynaklarının ekoturizm açısından değerlendirilmesi
The assessment of the natural and cultural resources of Bolu-Göynük with the ecotourism point of view
  1. Tez No: 180766
  2. Yazar: AYŞE NÜKET KILIÇ BENZER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAYRAN ÇELEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Turizm, Landscape Architecture, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Göynük, sürdürülebilir turizm, çevre duyarlı turizm planlaması, Ecotourism, Goynuk, sustainable tourism, environmentally based tourism planning
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 296
Özet
Günümüzde turizmin en hızlı büyüyen sektörü haline gelen ekoturizm, çevresel uyum ve çevreyianlamaya yönelik ekolojik ve sosyal açıdan sorumlu, doğaya dayalı turizmdir. Ekoturizm doğalve kültürel kaynakları korurken yerel topluluklara da ekonomik katkı sağlamayı hedeflemektedir.Ekoturizm ekonomik büyüme ile koruma arasındaki dengenin kurulması stratejisini belirleyenönemli bir olgudur. Tez kapsamında bir çok ekoturizm örnek çalışmaları analiz edilmiş vesürdürülebilir kalkınma stratejileri tanımlanmıştır.Doktora tezi, Türkiye'nin kuzeybatısında bulunan Bolu ilinin güneybatı bölümünde yer alanGöynük'de potansiyel ekoturizm alanlarını belirlemeye yönelik olarak gerçekleştirilmiştir.Göynük, vadiler, göller, nehirler, yoğun orman, geleneksel Göynük evleri, tarihi yapılar ve diğerkültürel miras alanları gibi turistler (yerli ve yabancı) için önemli odak noktaları (destinasyonlar)olarak çekici doğal ve kültürel kaynaklara sahiptir.Tez kapsamında, öncelikle, ekoturizm değerlendirme çalışmalarında temel oluşturan bölgeninabiyotik, biyotik ve kültürel çevre özelliklerinin tanımı yapılmıştır. Geniş kapsamlı çevresel veturizm verileri birleştirilmiş sonra coğrafi bilgi sistemi (cbs) teknikleri kullanılarak analizedilmiştir. Tez kapsamında, çevre ve turizm arasındaki ilişki incelenerek, ekoturizm gelişmeplanları için gerekli olan çevre duyarlı turizm planlaması yaklaşımı geliştirilmiştir. Göynükiçin`önemli özellikler', `çelişki alanları' ve `uygun aktiviteler'in belirlendiği çevre uyumlu turizmyaklaşımı ele alınmıştır. Turist ve yerel halk anketleri ile çalışma desteklenmiştir. Çevre veturizm değerlerinin sürdürülebilmesi için bir bölgeleme planı üretilerek yöre için öneri vestratejiler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ecotourism the fastest growing sector of tourism today is ecologically and socially responsiblenature based tourism that fosters environmental appreciation and understanding. Ecotourismfocuses on contributing to the preservation of natural and cultural resources while promotingeconomic contribution to local communities. Ecotourism is an action to ensure the process ofpreservation and identifies as an important strategy for balancing economic growth withpreservation. In this thesis a series of ecotourism cases were analyzed and the sustainabledevelopment strategies were described. This Phd thesis is an attempt to identify potentialecotourism sites in Bolu-Göynük which is located in the southwest part of Bolu district in thenorthwest region of Turkey. Göynük has attractive natural and cultural heritage ranging fromvalleys, lakes, rivers, dense forest, traditional houses and other cultural heritage which can beimportant destinations for tourists (domestic and foreign).In the scope of this Phd thesis, initially a description of the Region?s abiotic, biotic and culturalenvironmental attributes which lays down the foundation for the ecotourism assessment weremade. Extent environmental and tourism data were combined then analysed using geographicalinformation system techniques. This thesis examines the evolving relationship between theenvironment and tourism and argues that the environment and tourism can be integrated throughan environmentally based tourism planning approach for the purposes of ecotourism developmentplans. The study is based on environmental conservation and seeks to advance environmentallycompatible tourism through the identification of `significant features?, `critical areas? and`compatible activities?. The opinions of tourists and the host community are included as anessential part of the process. Zonning is used to maintain environmental and tourism values.According to the final zoning plan proposals and strategies are developed for the town.