Ankara kent parklarında suyun gösteri elemanı olarak irdelenmesi
Evaluation of water features as visual elements in urban parks of Ankara
  1. Tez No: 180767
  2. Yazar: AYŞEGÜL ZALOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EKREM KURUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kent Parkı, Su Kullanımı, Su Gösterileri, Ankara Kent Parkları, Urban Park, Usage of Water, Water features, Urban Parks ofAnkara
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziANKARA KENT PARKLARINDA SUYUN GÖSTER ELEMANI OLARAKRDELENMESAyşegül ZALOĞLUAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüPeyzaj Mimarlığı Anabilim DalıDanışman: Yrd.Doç.Dr. Ekrem KURUMBu tezde Ankara kent parklarında suyun gösteri elemanı olarak irdelenmesiamaçlanmıştır. Öncelikle su ve suyun peyzajdaki önemi ortaya konulmuştur. Suyunişlevsel ve fonksiyonel özellikleri incelenmiş ve kent parklarında su kullanımlarınınplanlama ile tasarımına dair genel prensipler verilmiştir.Suyu durgun ve hareketli olmak üzere 2 ana başlık altında toplayan farklı kullanımtipleri incelenmiştir ve kent parklarında kullanılacak çeşitli su kullanımı tiplerininplastik objeler ve aydınlatma elemanlarıyla da desteklenerek oluşturulabilecek tasarımörnekleri ortaya konulmuştur. Su kullanımlarının aydınlatma, pompa sistemleri,filtrasyon sistemleri ve güvenlik konularında çeşitli teknik bilgiler verilmiştir.Ankara kent parklarında yer alan su kullanımları incelenmiş ve Ankara kent parklarındayapılan anket çalışmasıyla da park kullanıcılarının parklarda yer alan su kullanımlarıhakkındaki düşünceleri belirlenmiştir. Tez de Ankara kent parklarında su gösterielemanı olarak irdelenmiş, varolan su kullanımlarının eksik, hatalı ve doğru yönleriortaya konulmuş ve yeni yapılacak kent parklarında su gösterilerinin en iyi şekildetasarlanmasına ışık tutmak istenmiştir.2006, 177 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisEVALUATION OF WATER FEATURES AS VISUAL ELEMENTS IN URBANPARKS OF ANKARAAyşegül ZALOĞLUAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Landscape ArchitectureSupervisor: Asst. Prof. Dr. Ekrem KURUMThis thesis has aimed to evaluate the water features as visual element in urban parks ofAnkara. The primary emphasis was on water and its importance in a landscape. Thefunctional qualities of water have been investigated, the major principles to how thewater usage is planned and performed in urban parks have been mentioned.The water was investigated under two major usage topics which were stagnant waterand active water. Landscape examples of urban parks were given according to the typeof usage of water with the assistant elements such as lightening and plastic objects likesculptures. Technical instructions on lightening, pomp system, security and filterationsystems in regard to the usage of water were also examined.A case study was held on the usage of water in urban parks of Ankara. The park visitorswere questionaired about their opinions on the usage of water in parks. More over theparks were analyzed in regard to the theoretical data obtained in previous sections.Thus the deficient as well as proper sides of the water features of present parks wereshown, so that less fault and more perfection can be reached in the newly instructedpark water systems.2006, 177 pages