Kent plajları ve tasarım kriterlerinin irdelenmesi
The evaluation of city beaches and their design criteria
- Tez No: 180769
- Danışmanlar: PROF.DR. MÜKERREM ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Ziraat, Architecture, Landscape Architecture, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: kıyı, kıyısal tasarım, rekreasyon, kıyı turizmi, turizm planlaması, kentplajları, coast, coastal design, recreation, coastal tourism, tourism planning, citybeaches
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kent plajı kavramının tanımlanabilmesi için öncelikle kıyı, rekreasyon ve turizmkavramlarının açıklamaları yapılmıştır. Kıyı, rekreasyon ve turizm kavramlarındanyararlanılarak sentez yoluyla benzer ve farklı yönler belirlenerek kent plajı tanımıgeliştirilmiştir. Kent plajlarının tasarlanabilmesi için bazı temel ilkeler belirlenerek, kentplajları içerisinde bulunabilecek olası kullanımlar ve bu kullanımların planlanmasına ilişkinilkeler verilmiştir.Kent plajı kapsamlı bir kıyı kullanım türü olarak belirlendikten sonra; kıyı planlamasıilkeleri esas alınarak kent plajları temel tasarım kriterleri belirlenmiştir. Bu kriterler görselmalzeme ile desteklenerek anlatılmaya çalışılmıştır.Yapılan tanımlamalara ve belirlenen kriterlere göre kent plajı sayılabilecek özellikteAvrupa, Amerika ülkeleri ve Türkiye'de uygulaması yapılmış örnekler genel özellikleri ileincelenmiştir. Sonuç olarak bu örneklerden yararlanılarak, Türkiye'de yapılacak plajdüzenlemelerine uyulması gereken temel esaslar ve kıyı planlaması ilkelerine uyguntasarımlar ve çözümler için öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
First of all coast, recreation and tourism were defined for defining the city beachconcept. By using the synthesis method, concepts and different aspects of theseconcepts were determined and the city beach concept was defined. The basic principlesof city beach design were determined and the probable usages of city beach and theprinciples of planning criteria were given.After determining the city beach as a comprehensive usage way of coast; the basiccriterions of designing the city beaches are determied under the basic principles ofcoastal planning.Under the definitions and the criteria; the examples which could be taken into accountas a City Beach especially from Europe, United States of America and Turkey areexamined by means of their general characteristics. Consequently, recommendations aremade on the basic principles for beach arrangements in our country and the appropriatedesignations and solutions for coastal planning principles.