Fosfin Gazının (Carpophilus hemipterus (L.)(Coleoptera: Nitidulidae)'a farklı sıcaklıklarda etkileri üzerinde araştırmalar
Investigation on the effects of phosphine against Carpophilus hemipterus (L.)(Coleoptera: Nitidulidae) at diffirent temperatures
  1. Tez No: 180770
  2. Yazar: SIRAY ALPAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEVLÜT EMEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Carpophilus hemipterus, Fosfin, Biyolojik evreler, Mutlak ölüm, LTdeğerleri.i, Carpophilus hemipterus, phosphine, life stages, complete mortality, LT values.ii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Çalışmada Carpophilus hemipterus'un 0-24, 24-48, saatlik yumurtaları, 12 günlük larvaları, 0-24, 24-48, 48-72 saatlik pupaları ve bir haftalık ergin evrelerinde 50 ppm fosfin gazı (PH3) `nındeğişik uygulama sürelerinde neden olduğu ölüm oranları belirlenmiştir. 20 ve 25 oC %75orantılı nemde yapılan çalışmada yumurta, larva, pupa, ergin evrelerinde meydana gelenölümlere ilişkin verilere probit analizi yapılarak LT50, LT90, LT95 ve LT99 değerleribelirlenmiştir.Yumurta evresi ile yapılan çalışmalarda 20 oC'de 50 ppm PH3 konsantrasyonunda LT99 değeri0-24, 24-48 saatlik yumurtalarda sırasıyla 89.325, 59.482 saat olarak belirlenirken, bu süre 25oC'de 58.689, 45.970 saat olarak saptanmıştır. Aynı koşullar altında 20 oC'de yapılan çalışmadalarva evresinde LT99 değeri için gereken süre 14.187 saat iken 25 oC'de ise 10.462 saat olarakbelirlenmiştir. Pupa evresinde 0-24, 24-48, 48-72 saatlik pupalar ile yapılan çalışmada ise budeğer sırasıyla 20 oC'de 21.404, 33.369, 17.335. saat, 25 oC'de ise 32.123, 22.063, 61.937 saatolarak hesaplanmıştır. Ergin evre için 50 ppm PH3 konsantrasyonda 25 oC 'de LT99 değeri18.588 saat olarak saptanırken bu süre 20 oC' de yapılan çalışmada 17.407 saat olarakbulunmuştur.2006, 56 Sayfa
Özet (Çeviri)
In this research, phosphine (PH3) at 50 ppm was evaluated as a toxicant for different exposureperiods aganist 0-24, 24-48 h old eggs, 12 day old larvae, 0-24, 24-48, 48-72 h old pupae andseven day old adult of the Carpophilus hemipterus. All experiments were carried out at 20, 25oC and %75 r.h. The mortality rates for different exposure periods were subjected to probitanalysis, and different LT values for all life stages were determined.According to the results; LT99 values of 0-24, 24-48 h old eggs were found to be 58.689, and45.970 h respectively, for 25 oC and 89.325 and 59.482 h respectively, for 20 oC. LT99 values oflarval stage at 20 and 25 oC were determined as 14.187 and 10.462 h, respectively. The LT99values of 0-24, 24-48, 48-72 h old pupae were found to be 32.123, 22.063, 61.937 hrespectively, for 25 oC and 21.404, 33.369, 17.335 h respectively for 20 oC. For the adult stageof dried fruit beetle LT99 values were determined as 17.407 h for 20 oC and 18.588 h for 25 oC.2006, 56 pages