Seferihisar-Urla Bölgesi'nin güncel depremselliği ve gerilme tensör analizi
Recent seismicity and stress tensor analysis of Seferihisar-Urla
  1. Tez No: 180783
  2. Yazar: MEHMET BAYKAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BÜLENT KAYPAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Depremsellik, Odak Mekanizması Çözümleri, Gerilme Tensörü, Seismicity, Focal Mechanism Solution, Stress Tensor
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziSEFERİHİSAR-URLA BÖLGESİNİN GÜNCEL DEPREMSELLİĞİVE GERİLME TENSÖR ANALİZİMehmet BAYKALAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüJeofizik Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Yard. Doç. Dr. Bülent KAYPAKİzmir; nüfus bakımından Türkiye'nin 3. büyük ili olmakla beraber, Ege Bölgesi'nin en büyükilidir. Tarih boyunca çeşitli uygarlıkların hüküm sürdüğü bu bölge, yapısal unsurları sonderece karmaşık olan bir tektonik rejime sahiptir. Tarihsel kaynaklar incelendiğinde, meydanagelen depremlerden sonra bu coğrafyada bulunan çoğu yerleşim birimleri zarar görmüş hattayerle bir olmuştur. Avrasya Levhası'nın hem batı yönünde ilerleme eğilimi hem de kuzeydengüneye doğru saatin ters yönünde rotasyonel hareketi buradaki tektonizmayı oluşturan temelhareketlerdir. Bu hareketlere bağlı olarak bölgede pek çok fay segmenti gelişmiştir vekaradaki fayların denize uzanması üzerlerinde gözlem yapmayı güçleştirmektedir.Bu derece karmaşıklığa sahip olan bölgenin güncel depremselliği ve bölgeyi etkisi altındatutan gerilme tensörleri incelenmiştir. Yapılan çalışmada; Afet İşleri Genel MüdürlüğüDeprem Araştırma Daire Başkanlığı'nın yürüttüğü ?Ulusal Sismik Ağın Geliştirilmesi?(USAG) Projesi'ne ait geniş band kayıtçılar ve Alman Yer Bilimleri AraştırmaMerkezi(GFZ)'nin yürüttüğü GEOFON kayıt ağına ait veriler derlenerek, 17 Ekim 2005Sığacık Körfezi Depremi (M=5.6) ve sonrasında büyüklükleri 4.0'dan büyük olan toplam 15adet depremin lokasyon ve odak mekanizması çözümleri yapılmıştır. Her bir depremin tekilodak mekanizmalarının bulunmasından sonra çeşitli yazılımlar kullanılarak bölgeye aitgerilme tensörü belirlenmiştir.Yapılan çalışmada; Sığacık Körfezi içerisinde oluşan depremlerin yoğunlaştığı bölgeler gözönüne alınmıştır. Buna göre Sığacık Körfezi'nin batı kesiminde, Urla-Teke Yarımadasıarasında kalan bölge gerilme analizi yapılması için uygun görülmüştür. Çalışmanınsonucunda, seçilen bölgede σ 1 gerilmesi yaklaşık D-B, σ 3 gerilmesi yaklaşık K-G doğrultuluolarak bulunmuştur. Bulunan sonuçlar, Ege Bölgesi'ne ait gerilme rejimi ile uyumludur.2006, 72 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisRECENT SIESMICITY AND STRESS TENSOR ANALYSISOF SEFERİHİSAR-URLAMehmet BAYKALAnkara UniverstyGraduate School of Natural and Applied ScienceDepartment of Geophysical EngineeringSupervisor: Asst. Prof. Dr. Bülent KAYPAKAlthough, İzmir is the third biggest city of Türkiye with respect to its population, it is thebiggest city of Aegean Region. This region where various civilizations have been prevailedduring historical period has a tectonic regime. When the historical sources investigated, it hasbeen observed that many settlements in this region were heavily destroyed or collapsed.The basic movements which creat the tectonics of this region are the tendency of the AvrasiaPlate to the moving the west direction and the rotational movement of the plate from south tonorth in the counter clockwise direction. As a result of these movements many fault segmentshad been developed. It is difficult to make investigations in the region because the faults inthe region are extending to the sea.In this study, current seismicity of this region which having a complicated tectonical regimeand stres tensor which effect the region have been investigated. epicentral parameters andfocal mechanisms of the earthquake of October 17, 2005 Sığacık Bay Earthquake and 14aftershocks with magnitude M>=4.0 are obtained by using data which is recorded by thebroad-band and short period stations of the network of the USAG project carried out by theEarthquake Research Department, General Directorate of Disaster Affairs and the data of theGEOFON Network which is operated by the German Earth Sciences Research Center (GFZ)have been evaluated. Furthermore the focal parameters of the November 6, 1992 DoğanbeyBay Earthquakeand April 10, 2003 Seferihisar Earthquakes have been useed. For eachearthquake, single focal mechanism has been obtained and the stress tensors in the regionhave been determined by using different algorithms.As a result of this study, for this region, it can be said that the tectoniccal structure showsright lateral component with minor thrust component. The stres σ 1 , indicates compression inE-W direction and stress σ 3 indicates dilatation in N-S direction in the region.2006, 72 Pages