Urla tarihi kent merkezindeki konut mimarisinin incelenmesi ve Cumhuriyet Döneminde meydana gelen değişimlerin koruma bağlamında irdelenmesi: Zafer Caddesi örneği
A research of the housing architecture in the historical town center of Urla and the evolution that occured during the republican period within the conservation context: Zafer Street Case
  1. Tez No: 213124
  2. Yazar: BURCU ŞENGÜN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EMEL KAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Urla, Tarihi Merkez, Zafer Caddesi, Konut, Tipoloji, Değişim, Koruma, Urla, Historical Town Center, Zafer Street, Housing, Typology, Change, Conservation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Restorasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 405
Özet
Urla, Ege Bölgesi'nde kendi adını taşıyan Urla yarımadasının merkezinde yer almaktadır. İzmir iline bağlı ilçelerden biri olan kent, kuzeyde İzmir Körfezi, batıda Çeşme ilçesi, güneyde Seferihisar ve Sığacık Körfezi'nin iç kısımları, doğuda Güzelbahçe ile çevrilmiştir. İskele Bölgesi'ndeki Liman Tepe'den çıkan kalıntılar doğrultusunda, Urla'nın Prehistorik Dönem'e kadar uzanan geniş bir tarihe sahip olduğu anlaşılmaktadır. Antik Dönem adı Klazomenai olan yerleşme, on iki Ionia kenti arasında en son kurulan kent olma özelliğine sahiptir. Günümüzde de devam etmekte olan kazı çalışmaları ile kent hakkında ışık tutan bulgulara ulaşılmaktadır. Urla, limanın sağladığı avantaj ile XV. yüzyıldan itibaren deniz ticaretinde önemli bir konuma gelmiştir. Günümüzde sayıca çok fazla kalmamasına rağmen liman ve çevresinde farklı mekânsal nitelikte yapılar görülmektedir. Urla'nın Osmanlıların yönetimi altına girmesiyle birlikte, savunma amaçlı olarak merkezde bulunan yerleşme, gelişimini burada sürdürmüştür. XIX. yüzyıldan Mübadele Dönemi'ne kadar kent içinde Müslümanlar ve farklı etnik gruplar birlikte yaşamışlardır. Cumhuriyetin ilanıyla kent bir Türk yerleşmesi haline gelmiştir. Urla tarihi kent merkezi Osmanlı Dönemine ait mimari yapıları özellikle de XIX. yüzyıla ait konutlarıyla ilgi çekmektedir. Tarihi konutlar beş farklı tipoloji altında incelenmiştir ve tipoloji oluşturulurken plan şemalarında, kat sayısı (tek katlı, iki katlı), konut içi dolaşım aksının plandaki yeri (orta hollü, yan hollü), katların işlev durumu (zemin katın ticaret işlevli kullanılması) göz önünde bulundurularak sınıflandırma yapılmıştır. Tarihi doku içerisindeki gruplandırmada: tek katlı, orta hollü konutlar; iki katlı, orta hollü konutlar; iki katlı, orta hollü, ticaret işlevi bulunan konutlar; iki katlı, yan hollü konutlar; iki katlı, yan hollü, ticaret işlevi bulunan konutlar yer almaktadır. Bu konut tiplerinde görülen strüktür ve cephe özellikleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Tarihi kent merkezi içerisinde, gerek sahip olduğu tarihi potansiyeli gerekse de bölge içindeki konumundan ötürü Zafer Caddesi odak çalışma alanı seçilmiştir. Cumhuriyet Dönemi içerisinde, Zafer Caddesi kentsel ölçekte ele alınarak, değişim süreci incelenmiştir. Çalışma içerisinde, cadde üzerinde yer alan 14 tarihi konutun özgün mimari özellikleri detaylı bir biçimde ele alınmıştır. Tarihi konutlar içerisinde iki katlı, orta hollü konut tipinin dışında ki diğer dört tip yapı ve tipoloji dışı konutlar görülmektedir. Cumhuriyet'in ilanından günümüze kadar hem Zafer Caddesi'nde hem de konutlarda kentsel ve yapısal ölçekte değişimler meydana gelmiştir. Konutlardaki değişimler mekân kurgularında, strüktür ve malzemelerinde, cephe düzenlerinde görülmektedir. Değişimlere paralel olarak, günümüz yaşam koşulları içerisinde konutlarda gerek kentsel gerekse de yapısal ölçekte birçok sorun gözlenmektedir. Mevcut olan bu sorunlar hem Zafer Caddesi'nin hem de konutların tarihi niteliklerini kaybetmelerine neden olmaktadır. Sorunlara yönelik yapılan detaylı analiz çalışmalarıyla, Zafer Caddesi'nin ve konutların korunarak, modern yaşama etkin bir şekilde katılımını amaçlayan öneriler geliştirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Urla is located at the center of Urla Peninsula which it lends its name on the same place in Aegean Region. As being one of the country boroughs of İzmir, the city is surrounded by İzmir Gulf at north, Çeşme at west, Seferihiser and bowels of Sığacık Gulf at south and Güzelbahçe at east. According to the archeological heritages found in Liman Tepe at İskele district, the history log of the city streams to Prehistoric Period. The ancient site of the Ionian city of Klazomenai is the last city founded among other twelve Ionian cities. Today, archeological excavations are still carried at the district, and the studies shed valuable insight into the history of the city. From the XV. Century, Urla gained an important position in merchant marine by courtes of advantages elicited by the port. Eventhough there is not much in number, there can be seen structures with different spatial qualities around by the port and its surrounding. By passing into the hands of the Ottoman Empire, the settlement at the center of Urla developed for defense purposes. Until the Exchange Period at XIX. Century, the Muslims lived with different ethnic groups in the city. With the foundation of Republic, the city receives the status of Turkish settlement. The city center of Urla creates interests with its architectural artifacts of Ottoman Period; specifically with its housing of XIX. Century. The housing typology is examined under five topics. To create a typology, the artifacts are classified according to plan specemes by taking into consideration the floor numbers (onestorey, two-storey), the position of the usage axes inside the houses (centered hol, side hol) usages of the floors (e.g. ground floor as for commercial). In the grouping of the historical texture there are: one-storey, centered hol houses; two-storey, centered hol houses; two-storey, centered hol houses having comercial function; twostorey side hol houses; two-storey, side hol houses having commercial function. The details of the structure and facade are anaylized in detail within these housing types. At the historical center, Zafer Street is selected as the focalcase area with its historic potentials and as well its location in the district. The changes Zafer Street has had during the Republican Period are anaylized within urban scale. The fourteen historic houses on the street are analyzed for their original architecturel specifications. Since the Republican Period, in urban and structurel contexts, there have been diversifications from their cultural heritages. The changes, at houses can be observed in their spatial orientation, structure and material, and facade organization. With the metamorphosis, there are several problems can be noted according to the contemporary life conditions both in urban and structural scales. These problems causes Zafer Street and residences lose their historical features. With a detailed set of analyses, this study is developed a list of recommendations to preserve Zafer Street and its housing to agree the modern life.