Çanakkale-Altınoluk PB-ZN cevher oluşumlarının maden jeolojisi
Mining geology of the PB-ZN ore mineralizations of Altınoluk, Çanakkale
  1. Tez No: 180794
  2. Yazar: YILDIZ İLBARS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANER ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Altınoluk, Pb-Zn, Fındıklı Formasyonu, SEDEX, Altınoluk, Pb-Zn, Fındıklı Formation, SEDEX
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Pb-Zn cevherleşmesi Fındıklı Formasyonu'na özgü amfibollügnays ve mermerler içerisinde, genelde yankayaçlar ile uyumlu, yeryer de fay zonlarındayankayaçları kesen konumlarda izlenir. Cevher mineralleri galenit, pirit, kalkopirit, sfalerit,pirotin, altın, hematit, rutil, ilmenit ve dönüşüm ürünlerinden oluşmaktadır. Cevher örnekleri89->10000 ppm Pb, 129->10000 ppm Zn, 24-4136 ppm Cu, 0,31-6,79% Fe, 71-2479 ppmMn, 189-51430 ppb Ag ve 0,6-76513 ppb Au içermektedir. Cevher ve yankayaç örneklerindeyapılan jeoistatistik çalışmalarda bazik kayaçlara ve karbonatlara karşılık gelen Ti, Cr, Mg,Ca, Sr, Al, olası geç hidrotermal evreye karşılık gelen Na, K, Rb, Ba ve cevherleşmeyekarşılık gelen Pb, Cu, Ag, Fe, Co, ±Mn, ±Ni, ±Zn, ±Au element birliktelikleri saptanmıştır.Cevher ve yankayaçlar da saptanmış bulunan kısmen yüksek oranlardaki Cr, Ti, Ni ve Coelement içerikleri, metamorfizma öncesi istifin olası volkanosedimanter özelliğine işaretetmektedir. Bu çalışmada cevherleşmenin birincil kaynağının, SEDEX türdeki birzenginleşmeyi anımsattığına ait veriler elde edilmiş ve daha sonraki metamorfizma vedeformasyonların cevherin bugünkü konumunu almasında etkin olabileceği savıözgünleşmiştir. Ayrıca bölgede yüzeyleyen granitik kayaçlara özgü geç hidrotermal evreelement gelişlerinin olası etkilerinin cevherleşmede kısıtlı oranlarda dahi olsa izler taşıdığıvurgulanmıştır.2006, 85 Sayfa
Özet (Çeviri)
Çanakkale Altınoluk (Papazlık) Pb-Zn mineralization is observed in amphibole-gneiss andmarbles which are peculiar to Fındıklı Formation, generally concordant with the host rock andsometimes situated with the position that cuts the host rock in the fault zones. Ore mineralscomposed of galena, pyrite, chalcopyrite, sphalerite, phyrrothite, gold, hematite, rutil,illemanite, and transformation crops. Ore samples include; 89 - >10000 ppm Pb, 129 ->10000 ppm Zn, 24-4136 ppm Cu, 0.31-6.79% Fe, 71-2479 ppm Mn, 189-514.30 ppbAg and 0.6-76513 ppb Au. From the geostatistical studies performed to the ore and hostrock samples; element assemblager, which are Ti, Cr, Mg, Ca, Sr, Al represent the basicrocks and carbonates, Na, K, Rb, Ba represent the possible late hydrothermal stage, and Pb,Cu, Ag, Fe, ±Mn, ±Ni, ±Zn, ±Au represent the mineralization, is determined. High ratio ofCr, Ti, Ni and Co element contents which are determined in the ore and host rock, show thevolcano-sedimentary characteristic of the before the pre-metamorphism succession. In thisstudy, the obtained data indicates that the primary source of the mineralization recalls theSEDEX type enrichment and allegation, that anticipates the present situation of the ore bodyaffected by the later metamorphisms and deformations. Moreover, it is emphasized that, thepossible effects and traces of the growth of the late hydrothermal stage elements which arespecial to granitic rocks form in the region, might be seen on the mineralization even if it islimited.2006, 85 Paper