Kuzey Ege Denizi'nde kullanılan çapari takımlarının teknik özellikleri ve yapısal farklılıklarının belirlenmesi
Determination of tecnical characteristics and sturctural variations of trotline tackles used in Northern Aegean Sea
  1. Tez No: 480516
  2. Yazar: SELAHATTİN MADENTEPE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALKAN ÖZTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Çapari Takımı, Kuzey Ege Denizi, Çanakkale, Trotline Tackles, North Aegean Sea, Çanakkale
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, Kuzey Ege Denizi'nde kullanılan çapari takımlarının teknik özellikleri ve yapısal farklılıkları belirlenmiştir. Kuzey Ege kıyılarında Çanakkale ve Balıkesir iline ait limanlarda ve balıkçı barınaklarında balıkçılar ile anketler gerçekleştirilmiştir. Anket yapılan bölgeler Çanakkale (merkez), Saroz Körfezi, Edremit Körfezi ve Adalar (Gökçeada ve Bozcaada) olmak üzere genel olarak 4 bölgeye ayrılmıştır. Başlıca; Enez, Sultaniçe, Yayla, Mecidiye, İbrice, Kavak, Koru köy, Koca çeşme, Adilhan, Bolayır, Baklaburnu, Lapseki (Merkez), Lapseki (Çardak), Değirmencik, Şevketiye, Kemer, Karabiga, Güneyli, Kömür limanı, Gelibolu, Ece limanı, Kabatepe, Seddülbahir, Eceabat, Kepez, Güzelyalı, Kumkale, Yeniköy, Kum burun, Dalyan, Aksaz, Gülpınar, Baba kale, Sivrice, Sokak ağzı, Behramkale, Küçük kuyu, Altınoluk, Güre İskelesi, Akçay, Burhaniye (Ören), Ayvalık (Cunda) ve Ayvalık (Merkez), Gökçeada (Kuzu limanı), Gökçeada (Kaleköy), Gökçeada (Uğurlu), Bozcaada, Çanakkale (Merkez), Çanakkale (Sarı çay) limanlarında toplam 49 balıkçı barınağı ve limana gidilerek toplam 1085 kişi ile anket çalışması yapılmıştır. Sonuçlarına göre; İstavrit çaparisi, Uskumru ve kolyoz çaparisi, Palamut ve lüfer çaparisi, Çinekop çaparisi, Torik çaparisi, Gümüş ve sardalya çaparisi olarak 6 tip çapari takımının kullanıldığı belirlenmiş ve bu takımların yapısal farklılıkları ile teknik özellikleri çıkartılmıştır. Bu çalışma, Kuzey Ege Denizi'nde kullanılan çapari takımlarının geliştirilmesi konusunda gerçekleştirilen ilk çalışma olma niteliğini taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the technical characteristics and structural variations of trotline tackles using in the northern Aegean Sea. Surveys were conducted in 4 general regions which were Çanakkale (city centre), Saros Bay, Edremit Bay, and Islands (Gökçeada and Bozcaada) with the fishermans in fishing ports and harbours along the coasts of the northern Aegean Sea. Surveys were conducted with 1085 fishermans in 49 different fishing ports where were Enez, Sultaniçe, Yayla, Mecidiye, İbrice, Kavak, Koruköy, Kocaçeşme, Adilhan, Bolayır, Baklaburnu, Lapseki (centre), Lapseki (Çardak), Değirmencik, Şevketiye, Kemer, Karabiga, Güneyli, Kömür, Gelibolu, Ece, Kabatepe, Seddülbahir, Eceabat, Kepez, Güzelyalı, Kumkale, Yeniköy, Kumburun, Dalyan, Aksaz, Gülpınar, Babakale, Sivrice, Sokakağzı, Behramkale, Küçükkuyu, Altınoluk, Güre, Akçay, Burhaniye (Ören), Ayvalık (Cunda), Ayvalık (centre), Gökçeada (Kuzu), Gökçeada (Kaleköy), Gökçeada (Uğurlu), Bozcaada, Çanakkale (centre), Çanakkale (Sarıçay). As a result, it was determined that 6 types of trotlines for Mediterranean horse mackerel, Atlantic mackerel and Chub mackerel, Atlantic bonito and bluefish, small bluefish, big bonito, big-scale sand smelt and European pilchard were used. The structural variations and technical characteristics of trotline tackles were determined. Present study is the first study on development of trotline tackles using in the northern Aegean Sea.