Performance parameters of wireless virtual private network
Kablosuz iletişimde sanal özel ağ kullanım peformans değerler
  1. Tez No: 180816
  2. Yazar: SÜHEYLA İKİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİFE BAYKAL, YRD. DOÇ. DR. YUSUF MURAT ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: 802.11g, performans, Sanal Özel Ağ, Kablosuzvii, Wireless, VPNs, Performance, IEEE 802.11gv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kablosuz yerel alan ağı uygulamaları kullanımı hava alanları, kafeler, oteller, evlergibi çeşitli ortamlarda de yaygınlaşmaktadır. Mobil bilgisayarlarının ve el cihazlarınınyaygın kullanılması ile kablosuz iletişim ağı uygulamalarının artacağıdüşünülmektedir. Kablosuz iletişimin en büyük sorunu olan güvenli iletişim, SanalÖzel Ağ (VPN) kullanımı ile aşılabilmektedir. Sanal Özel Ağ kullanılması ilegüvenliğin temelini oluşturan kimlik kanıtlama, izlenebilirlik ve şifreleme kavramlarıkablosuz iletişimde de sağlanmıştır. Günümüzde uçtan uca güvenliğinsağlanabilmesi için kablolu iletişimde kendini ispatlamış IPSec metodu en güvenilirçözüm olarak kabul edilmektedir. Kablosuz iletişimde cihazların sınırlı veri aktarımhızı, sınırlı güç ve işlem kapasitesine sahip olmalarından dolayı kablosuz sistemlerSanal Özel Ağ kullanımı önemli bir araştırma alanı oluşturmaktadır. Tezin amacı,kablosuz yerel alan ağı sistemlerinde Sanal Özel Ağ performans değerlendirmesiniyapmaktır. Sanal Özel Ağ yöntemi olarak IPSec seçilerek birim zamanda gönderilenviveri miktarı, paket kaybı ve gecikme değerleri incelenmiştir. Ölçümleri yapabilmekiçin 802.11g kablosuz iletişim standardına uygun test ortamı kurulmuş ve gerçekölçümler yapılmıştır. Sonuç olarak Sanal Özel Ağ kullanımının kablosuz yerel alanağında kullanılması performans düşüşüne sebep olmakla beraber beklenindendeğerlerden daha az etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
As the use of PC?s and handheld devices increase, it expected thatwireless communication would also grow. One of the major concerns in wirelesscommunication is the security. Virtual Private Network (VPN) is the most securesolution that ensures three main aspect of security: authentication, accountabilityand encryption can use in wireless networks. Most VPNs have built on IP SecurityProtocol (IPSec) to support end-to-end secure data transmission. IPSec is a well-understood and widely used mechanism for wired network communication.Because, wireless networks have limited bandwidth and wireless devices havelimited power and less capable CPU, the performance of the networks when VPN?sare used is an important research area.We have investigated the use of VPNs in wireless LANs to provide end -to-end security. We have selected IPSec as the VPN protocol and investigated theeffects of using IPSec on the throughput, packet loss, and delay of the wirelessLANs. For this purpose, we have set up a test bed and based, our results on theactual measurements obtained from the experiments performed using the test bed.ivThe wireless LAN we have used is an 802.11g network and the results show thatthe performance of the network is adversely affected when VPN?s are used but thedegradation is not as bad as expected.