Past, present status and future of the Mediterranean Monk Seal (Monachus monachus, Hermann 1779) in the Northeastern Mediterranean
Akdeniz Foku'nun (Monachus monachus, Hermann 1779) Kuzeydoğu Akdeniz'deki geçmişi, bugünkü durumu ve geleceği
  1. Tez No: 180818
  2. Yazar: MELTEM OK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ CEMAL GÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Akdeniz foku, Kuzeydoğu Akdeniz, Foto-tanımlama, Populasyon yaşam analizi (PVA), the Mediterranean Monk Seal, the Northeastern Mediterranean, Photo-identification, Population Viability Analysis (PVA).iv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Deniz Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Biyolojisi ve Balıkçılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada Kuzeydoğu Akdeniz'de yaşayan Akdeniz foklarının günümüzstatüsü ve dağılımı Ekim 2003 ile Aralık 2005 tarihleri arasında araştırılmıştır.Çalışma süresince bölgede toplam 2 araştırma seferi ve 8 araştırma gezisigerçekleştirilmiştir. Çalışma genel olarak bölgede bilinen tek Akdeniz fokukolonisini barındıran Kilikya baseni ile Akdeniz foku'nun bölgede statüsününbilinmediği İskenderun körfezi olmak üzere iki ana bölgede yoğunlaşmıştır.Çalışma süresince Kilikya baseninde bulunan tüm Akdeniz foku mağaraları,özellikle üreme amacıyla kullanılanlar, kontrol ve takip edilmiştir. Çalışma süresiboyunca biri ölü bulunan toplam 7 yavru dünyaya gelmiştir. Üreme davranışıüzerine yapılan gözlemler, doğumun ayrıca geçmiş çalışmalarda Kilikya kıyıları içinrapor edilen 39 mağaraya ek olarak 2 yeni mağarada daha gerçekleştiğinigöstermiştir. Üreme mağaralarının sayısındaki artış türün üreme alanlarının 5 yıliçerisinde genişlediğini göstermektedir. Kiliya kolonisinin 2005 yılı itibariyle 30bireyden oluştuğu tahmin edilmektedir. Çalışmada Kilikya kolonisinde bulunan herbir birey için tanımlama kataloğu hazırlanmıştır. Ayrıca, 1994 yılından beri toplananyaşam parametreleri değerlendirilerek Kilikya baseninde yaşayan Akdeniz foklarıiçin populasyon yaşam analizi (PVA) yapılmıştır. Bu analiz koruma öncesi vekoruma sonrası olarak 2 dönem için ayrı ayrı yapılmıştır. Koruma sonrası dönemiçinde Kilikya kolonisinin yaşam payı 0.976, doğurganlığı ise 0.169 olarak, korumaöncesi dönem için ise 0.902 ve 0.200 olarak hesaplanmıştır. Kilikya kolonisindekibirey sayısının gelecek 20 yıl içinde en az bir kere mevcut sayının (30 birey) altınadüşme riski %26.9, 12 bireyin altına düşme riski %0.2 olarak bulunmuştur. Bu riskkoloninin koruma öncesi durumu değerlendirilerek ele alındığında %21.7 olarakbulunmuştur. Bu PVA çalışmasında, tür üzerine yapılan benzer PVAçalışmalarından farklı olarak, türün Havai keşiş foku gibi hemcinslerinin yaşamsalparametreleri kullanılmamıştır. Sadece Akdeniz foku Kilikya kolonisi üzerindeyapılan çalışmalar sonucunda elde edilen verilerden hesaplanan yaşamsalparametreler kullanılmıştır.İskenderun körfezinde yöre insanı tarafından sıklıkla gözlemlenmesinerağmen Akdeniz foku'nun statüsü ve uygun habitatlarının var olup olmadığıbilinmemekteydi. Bu nedenle çalışmada, türün populasyon statüsü ve tür için uygunhabitatların var olup olmadığı araştırılmıştır. 7'si Akdeniz foku için uygun olmaküzere toplam 30 mağara bulunmuştur. Ayrıca bölgede tür hakkında bilgi elde etmekve özellikle birey gözlemlendiği zaman (canlı, yaralı veya ölü) bu bilginin en kısazamanda ilgili yerlere ulaşmasını sağlamak amacıyla Akdeniz foku bilgi ağıkurulmuştur. Çalışma süresince toplam 51 Akdeniz foku gözlemi bu bilgi ağısayesinde bölgede yaşayan insanlar tarafından rapor edilmiştir.Sahip olduğu kritik statü gereği Akdeniz fokları üzerinde sınırlı sayıdaörnekleme metodu kullanılabildiği için alternatif örnekleme teknikleri KuzeydoğuAkdeniz'de yaşayan Akdeniz fokları ile ilgili sorulara cevap bulmak içinaraştırılmıştır. Bireylerin tanımlanması, karşılaştırılması ve izlenmesi içinfotoğraflardan 3 boyutlu model oluşturma tekniği Akdeniz fokları icin alternatiffoto-tanımlama tekniği olarak test edilmiştir. 3 boyutlu Akdeniz foku modelioluşturmak için en az 100 referans noktasına ihtiyaç olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Status and distribution of the Mediterranean monk seal in the northeasternMediterranean were studied between October 2003 and December 2005. In total, 7research cruises and 8 research visits were carried out to the region in the studyperiod. The study was generally focused on two regions. First region was mainlyaround the Cilicia basin in the northeastern Mediterranean where a knownMediterranean monk seal colony (the Cilician colony) inhabits. Second region wasaround the Gulf of İskenderun where the population status of the monk seals wasunknown.In the northeastern Mediterranean, all monk seal caves especially those usedfor breeding have been checked for whelping and monitored during the study period.In total, 7 pups were found including one death pup in the study period.Observations of the breeding behavior of the species indicated that, whelping alsotakes place in 2 new caves in addition to the 39 caves already reported for the studyarea in the earlier studies. Increase in the number of breeding caves showed that thebreeding sites of the species has been expanded within the last 5 years. The Ciliciancolony size was estimated as 30 individuals in 2005. Identification catalog for eachindividual in the Cilician colony was prepared. Finally, population viability analysis(PVA) for the Cilician monk seal colony was carried out by evaluating the vitalparameters of the species, which have been collected since 1994. This analysis wascarried out for both pre-conservation phase and the post-conservation phase. In postconservation phase, the survival and fecundity rate of the Cilician colony was foundas 0.976 and 0.169 respectively whereas these values were estimated as 0.902 and0.200 respectively in pre-conservation phase. It was found that there is a 26.9% riskthat the monk seal colony abundance will fall below the existing level (30individuals) at least once during the next 20 years and there is also 0.2% risk that themonk seal colony abundance will fall below 12 at least once during the next 20years. The risk was found as 21.7% by evaluating the status of the colony in pre-conservation phase. It was the first PVA study for this species, in which all theparameters used in the analysis were based on the study population, instead of thecongeneric Hawaiian Monk Seal.Prior to this study, although monk seals have been frequently sighted by localpeople in the region, status of the Mediterranean monk seals and presence of thesuitable habitats for the species in the Gulf of İskenderun was unknown. Therefore,population status of the Mediterranean monk seal in the Gulf of İskenderun andsuitable habitats were investigated. In total, 30 caves were discovered and 7 of themwere classified suitable for the Mediterranean monk seal. In addition, a monk sealinformation network was established in the region in order to gain information aboutthe species especially when the individuals are sighted (alive, injured or death). Intotal, 51 sighting reports were obtained from local people via the Mediterraneanmonk seal information network during the study period.Since there are sampling difficulties due to critical status of theMediterranean monk seal, alternative sampling techniques were investigated in orderto find answers to questions related to the monk seal colony inhabiting in thenortheastern Mediterranean. For identification of the individuals, comparison of theindividuals and monitoring the individuals, 3D model construction technique fromphotographs was tested as an alternative photoidentification technique for theMediterranean monk seal. It was found that at least 100 reference points wereneeded to construct the 3D model of the monk seal.