A hypercomputational approach to the agent causation theory of free will
Özgür iradenin özne nedensellik teorisine hiperbilişimsel bir yaklaşım
- Tez No: 180819
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERDİNÇ SAYAN, Y.DOÇ.DR. BİLGE SAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Hiperbilişim, bilişimsel zihin kuramı, özne nedensellik, özgürirade, ters Zeus makinaları, Hypercomputation, computational theory of mind, agent causation, freewill, reverse Zeus machines
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişsel Bilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Turing makinelerinin yapabildiğinden daha fazla işleri Turing Limiti ötesinde yapmayeteneğindeki tüm mekanizmaları içeren genel bir kavram olan hiperbilişim(hiperberim) konusunun matematik, fizik, bilgisayar bilimleri ve felsefe gibi çeşitlialanlarda uygulamaları vardır. Hiperbilişimin, berilemez oluşları nedeniyle sorunluoldukları düşünülen bazı olayların özelliklerini aydınlatmak ve genişletmek amacıylaklasik bilişimsel (berimsel) zihin kuramına nazaran konumunu felsefi yönlerini degöz önüne alarak açığa çıkarmak gerekmektedir. Bu tez, sonsuz gerileme özelliğinibarındırdığı için problemli olduğu iddia edilen özne nedensellik teorisi vehiperbilişim arasındaki ilişkiyi açıklamayı hedeflemektedir. Bu tezde, sonsuzgerileme sorunuyla baş edebilmek için ters Zeus makinesi olarak adlandıracağımızbir hiperbilgisayar öneriyoruz. Ters Zeus makineleri, sonsuz gerileme özelliğini, birtür Zeus makinesi olan ivmelenmiş Turing makinelerinden daha iyi açıklayabilir.İvmelenmiş Turing makineleri, her adımı bir öncekinin yarısı kadar zamanda ivmelibir şekilde yerine getiren zamansal davranış gösteren soyut makinelerdir. Bu özellikonlara sonlu zaman içerisinde sonsuz farklı işlemi hesaplamalarını sağlar. Bu tezde,ivmelenmiş Turing makineleriyle aynı çalışma prensiplerine sahip olsalar da tersZeus makinelerinin özne nedensellik teorisini klasik Zeus makinelerinden daha iyiaçıklayabileceğini gösteriyoruz.
Özet (Çeviri)
Hypercomputation, which is the general concept embracing all machinery capable ofcarrying out more tasks than Turing Machines and beyond the Turing Limit, hasimplications for various fields including mathematics, physics, computer science andphilosophy. Regarding its philosophical aspects, it is necessary to reveal the positionof hypercomputation relative to the classical computational theory of mind in orderto clarify and broaden the scope of hypercomputation so that it encompasses somephenomena which are regarded as problematic because of their property of beinguncomputable. This thesis points to a relation between hypercomputation and theagent-causation theory of free will by exploring that theory?s alleged infinite-regressfeature, which has been regarded by some authors as problematic and used againstthe agent-causation theory. In order to cope with this problem, we propose a certainhypercomputer, viz. the reverse Zeus machine. The reverse Zeus machine can help tounderstand the infinite-regress aspect of agent causation better than acceleratingTuring machines (or ordinary Zeus machines). Accelerating Turing machines areabstract machines which perform temporal patterning in an accelerating manner byexecuting each step in half the time required for the previous step. This allows themto compute infinitely many operations in finite time. Although reverse Zeusmachines have the same working principle as accelerating Turing machines, weshow that agent causation can be represented by reverse Zeus machines better thanby the classical Zeus machines.