A unification model and tool support for software functional size measurement methods
Yazılım fonksiyonel büyüklük ölçme yöntemleri için birleştirme yöntemi ve yöntemi destekleyen bir araç
- Tez No: 180823
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR DEMİRÖRS, DR. ÇİĞDEM GENCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel Büyüklük Ölçme, IFPUG FPA, Mk II FPA, COSMICFFP, Yazılım Büyüklük Ölçme Yöntemlerinin Birbirlerine Çevrimi, Functional Size Measurement, IFPUG FPA, Mk II FPA, COSMIC FFP, Convertibility of FSM Methods
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Güvenilir büyüklük ölçümlerine duyulan ihtiyaç nedeniyle, yazılım büyüklükkestirme/ölçme yöntemleri yazılım mühendisliği dünyasında bir çok araştırmanın konusuolmuştur. Fonksiyonel Büyüklük Ölçme (FBÖ) yöntemleri 1970'lerin sonlarında ilkyayınlanmasından bu güne kadar yazılımın fonksiyonel büyüklüğünü ölçmek için yaygınolarak kullanılmıştır. Bütün FBÖ yöntemleri fonksiyonel kullanıcı gereksinimlerine dayalıölçüm yapmasına rağmen, her biri farklı ölçme süreçleri ve metrikleri tanımlamaktadır.Dolayısıyla, aynı yazılım farklı yöntemlere göre farklı büyüklüklerde olabilmektedir. Bubüyüklüklerin karşılaştırılabilmesi için yöntemlerin birbirlerine çevrilebilmesi gerekmektedir.Bu tezde dört farklı FBÖ yöntemi olan IFPUG FPA, Mk II FPA, COSMIC FFP veARCHI DIM FSM arasındaki benzerlikler ve farklılıklar incelenmiştir ve ortak temelkavramlar sunulmuştur. Bu dört yöntem için bir birleştirme modeli önerilmiştir. Modelintemel amacı bir uygulamanın fonksiyonel büyüklüğünü, bu dört yöntem ile aynı anda yalnızcabir veri setini kullanarak ölçmektir. Bu modeli kullanan bir araç tasarlanmış ve geliştirilmiştir.Gerçekleştirilmiş iki projenin verileri ile geliştirilen araç kullanılarak, aracın ve yöntemindeğerlendirilmesi yapılmış; elde edilen ölçüm sonuçları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Software size estimation/measurement has been the objective of a lot of research in thesoftware engineering community due to the need of reliable size estimates. FSM Methodshave become widely used in software project management to measure the functional size ofsoftware since its first publication, late 1970s. Although all FSM methods measure thefunctional size by quantifying the FURs, each method defines its own measurement processand metric. Therefore, a piece of software has several functional sizes when measured bydifferent methods. In order to be able to compare functional sizes of software productsmeasured by different methods, we need to convert them to each other.In this thesis study, the similarities and differences between four FSM methods,IFPUG FPA, Mark II FPA, COSMIC FFP and ARCHI DIM FSM are investigated and thecommon core concepts are presented. Accordingly, a unification model of the measurementprocess of all four methods is proposed. The main objective of this model is to measure thefunctional size of a software system by applying all four methods simultaneously, using asingle source of data. In order to have an infrastructure to validate the unification model byconducting empirical studies, a software tool is designed and implemented based on theunification model. Two empirical studies are conducted by utilizing the data of a real projectto evaluate both the unification model proposed and the developed tool and the measurementresults are discussed.