PB-ISAM: A process-based framework for information systems effectiveness assessment in organisational contexts
PB-ISAM: Örgütsel bağlamlarda bilgi sistemleri etkililiğini ölçmek için sürece dayalı çerçeve
- Tez No: 180826
- Danışmanlar: PROF.DR. SEMİH BİLGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Computer Engineering and Computer Science and Control, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi sistemleri etkiliği, bilgi sistemleri değerlendirilmesi, bilgisistemleri başarısı, bilgi sistemi süreç olgunluğu, Information systems effectiveness, information systems evaluation, information systems success, information system process maturity
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bilgi sistemleri etkililiği değerlendirilmesi ile ilgili yaklaşımlar incelenmiş, bualandaki araştırma çalışmalarını yönlendirecek temel ilkeler belirlenmiş, ve yenibir bilgi sistemleri etkililiği modeli önerilmiştir. Bu model ile ilişkilendirilmiş birsüreç temelli ölçüm yöntemi geliştirilmiştir. Bu yeni model ve yeni ölçümyöntemi üç örnek olay üzerinde değerlendirilmiştir. Süreçler ile değerlendirilenbilgi sistemleri arasındaki ilişkiler konusunda özgül sonuçlara varılmıştır. Örnekolaylar, bilgi sistemleri etkililiği alanına ve bu alanda yapılacak çalışmalarakatkıda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
A number of approaches of assessment associated with IS effectiveness have beenexamined, fundamental guidelines for research in this area have been derived, anda novel model of IS effectiveness has been proposed. A process based assessmentmethod (PB-ISAM) based on the proposed effectiveness model has beenelaborated. The new model and the new assessment method have been evaluatedvia three case studies. Specific implications have been drawn concerning therelationships between processes and the information system assessed. The threecase studies have provided insight into the IS effectiveness field and for futurework.