Improvement proposal for a software requirements management process
Yazılım gereksinim yönetimi süreci için iyileştirme önerisi
- Tez No: 180825
- Danışmanlar: PROF.DR. SEMİH BİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Yazılım Ölçüm, Yazılım Süreci İyileştirme, Olaya DayalıBenzetim, Gereksinim Yönetimi, Software Measurement, Software Process Improvement, Event DrivenSimulation, Requirements Management
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZYAZILIM GEREKSİNİM YÖNETİMİ SÜRECİ İÇİN İYİLEŞTİRME ÖNERİSİYamaç, Pınar IşılYüksek Lisans, Bilişim Sistemleri BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Semih BilgenNisan 2006, 71 sayfaBu tez ölçüm tabanlı yazılım süreç iyileştirmeyi, özelikle gereksinim değişiklikyönetimi sürecini iyileştirmeyi hedeflemektedir. Yazılım ölçümü ile ilgili literatür veyazılım süreç iyileştirme metodolojileri araştırılmış ve gereksinim değişiklikyönetimi metrikleri incelenmiştir.Savunma sanayi sektöründe faaliyet gösteren özel bir şirketin gereksinim değişiklikyönetimi aktiviteleri gözlemlenmiş ve çeşitli araçlardan elde edilen ölçüm verileribirleştirilmiştir. Ayrıca, gereksinim değişiklik yönetimi süreci için metrik toplamayıkolaylaştıracak bir iyileştirme önerisi sunulmuştur. İyileştirme önerisininperformansını değerlendirebilmek için de olaya dayalı benzetim metodu kullanılarakbir yazılım aracı geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIMPROVEMENT PROPOSAL FOR A SOFTWARE REQUIREMENTSMANAGEMENT PROCESSYamaç, Pınar IşılM.S., Department of Information SystemsSupervisor: Prof. Dr. Semih BilgenApril 2006, 71 pagesThis thesis focuses on measurement based software process improvement, especiallyimprovement of requirements change management process. The literature onsoftware measurement is investigated, software process improvement methodologiesare studied and requirements change management metrics are examined.Requirements change management process at a private company working in thedefense industry is observed and metrics obtained from various tools have beenaggregated. Moreover, an improvement proposal, which also simplifies collectingmetrics, is presented for the requirements change management process. A tool isdeveloped for evaluating the performance of the improvement proposal using eventdriven simulation method.