Development of a library for automated verification of UML models
UML modellerinin otomatik olarak doğrulanmasını sağlayan bir kütüphane geliştirilmesi
  1. Tez No: 180827
  2. Yazar: MAKBULE FİLİZ ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ALTAN KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: UML, tutarlılık kontrolü, UML model kontrolü, WFRv, UML, verification, UML model checking, WFRiv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Nesne yönelimli yazılım geliştirme konusunda The Unified Modeling Language(UML) en fazla tercih edilen ve en yaygın kullanıma sahip olan modellemeyöntemidir. Model Yönelimli Geliştirme, yazılım geliştirme sürecinde otomatikolarak test verisi üretme ve modelden koda otomatik geçiş gibi bir çok konu sonyıllarda popüler olmuştur. Bu çalışmalar UML kullanımı üzerindeyoğunlaşmaktadır. UML tasarımlarının faydalı olması için öncelikle doğru vegeçerli olması gerekmektedir, aksi durumda yazılım geliştirmenin ilerleyensafhalarında çeşitli sorunlara neden olacaktır. Modellerdeki olası tasarımhatalarının ve çelişkilerin bulunabilmesi için modellerin tam olarak kontrolükonusunda çalışmalara ihtiyaç vardır.Bu tezde, UML ile tasarlanmış modellerin doğruluk ve tutarlılık kontrolünü yapanbir yöntem ve bu yöntemi kullanan UMLChecker isimli bir kütüphaneningeliştirilmesi anlatılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Software designs are mostly modeled as Unified Modeling Language (UML)diagrams when object oriented software development is concerned. Some populartopics in the industry such as Model Driven Development, generating test casesautomatically in the early phases of software development, automated generationof code from design model etc. use the benefits of UML designs. All of thesetopics have something in common which is the need for accuracy against themeta-model not to face problems in the latter phases of the development process.Support on the full checking of the design models is necessary for the detection ofdesign inconsistencies.This thesis presents an approach for automated verification of UML designmodels and explains the implementation of the library called UMLChecker.