Yüzey ölçümleri ile deprem kaynak parametrelerinin tahmininde uyarlanmış tavlama benzetimi yöntemi
The adaptive simulated annealing method in estimation of earthquake source parameters through surface measurament
  1. Tez No: 170032
  2. Yazar: ÖZLEM TÜRKŞEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞEN APAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal olmayan fonksiyonlar, tümel minimum, Tavlama Benzetimi Yöntemi, Uyarlanmış Tavlama Benzetimi Yöntemi, Nonlinear functions, global minimum, Simulated Annealing Method, Adaptive Simulated Annealing Method
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Yüksek lisans Tea YÜZEY ÖLÇÜMLERİ ÎLE DEPREM KAYNAK PARAMETRELERİNİN TAHMİNİNDE UYARLANMIŞ TAVLAMA BENZETİMİ YÖNTEMİ Özlem TÜRKŞEN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ayşen APAYDIN Ctenel olarak bir çok alanda karşılaşılan modelleme ve tahmin problemleri, optimizasyon problemleri olarak ele alınabilir. Fen ve mühendislik alanındaki bir çok optimizasyon problemi, tümel en iyi çözümlere ihtiyaç duyarlar. Çalışmanın İkinci Bölümü' nde tanımlanan Doğrusal Olmayan Optimizasyon Yöntemleri, en iyi çözümlerin elde edilmesinde her zaman yeterli güvenilirliğe ve etkinliğe sahip olmayabilir. Karmaşık optimizasyon problemleri için tümel çözümlerin elde edilmesinde, Metasezgisel Yöntemler alternatif yöntemler olarak önerilebilir. Çalışmanın Üçüncü Bölümü' de, son yıllarda oldukça sık kullanılan bir metasezgisel Yöntem olan Tavlama Benzetimi Yöntemi' nin işleyişi ve özellikleri hakkında bilgi verilerek, Uyarlanmış Tavlama Benzetimi Yöntemi' nin algoritmik adımlan tanımlanmıştır. Dördüncü Bölüm' de, Uyarlanmış Tavlama Benzetimi Yöntemi kullanılarak birden fazla yerel minimuma, sahip doğrusal olmayan test fonksiyonlarının tümel değerleri elde edilmeye çalışılmıştır. Kullanılan algoritmasın yerel minimum tuzaklarından kurtulup, test fonksiyonlarının tümel minimum değerlerine oldukça yalan sonuçlar verdiği gözlenmiştir. Çalışmanın Beşinci Bölümü' nde gerçek yaşama ilişkin bir optimizasyon problemi olarak deprem konusu ele alınıp, deprem sonrasında yeryüzünde değişimlere neden olan fay düzlemi mekanizması ile ilgUenilmiştir. Belirlenen koordinatlarda yüzey yer değişimleri kullanılarak, gözlem ile ölçüm arasındaki fark minimum olacak biçimde, elastik yan uzay teorisi ile modellenen fay düzlemi parametreleri Uyarlanmış Tavlama Benzetimi Yöntemi ile tahmin edilmeye çalışılmıştır. Yapay veriler kullanılarak yapılan simulasyon çalışmaları sonucunda, Uyarlanmış Tavlama Benzetimi Algoritması ile gerçek parametre değerlerine oldukça yakın sonuçlara ulaşıldığı gözlenmiştir. 2005, 72 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE ADAPTIVE SIMULATED ANNEALING METHOD IN ESTIMATION OF EARTHQUAKE SOURCE PARAMETERS THROUGH SURFACE MEASURAMENT Özlem TÜRKŞEN Ankara University Graduate School of Naturel Applied Science Department of Statistics Supervisor: Prof. Dr. Ayşen APAYDIN Generally modelling and estimation problems which appear in a lot of areas can be considered as an optimization problems. Many optimization problems in science and engineering need global optimal solutions. The nonlinear optimization methods which defined in the second part of study can' t have enough efficiency and enough reliability to get global solutions of optimization problems. The Metaheuristic Methods can be suggested as alternative methods to get global solutions for cofnplex problems. In the third part of study, the Simulated Annealing Method which is one of the Metaheuristic Method has been introduced and algorithm of Adaptive Simulated Annealing Method is defined. In the fourth section, the Adaptive Simulated Annealing Method has been tested on nonlinear test functions that iave many local minima. It' s found that the Adaptive Simulated Annealing Algorithm can escape from local rrunima and converge to the global minimum values of test functions. In the fifth part of study, the earthquake is taken as an optimization problem related to the real life and also interested in fault plane mechanism which is caused deformation on the surface after earthquake. It' s tried to estimate the fault plane parameters through surface measurement, which have been modelled by elastic half space theory, with minimum error on determined points by using Adaptive Simulated Annealing Method. At the end of study, used synthetic data sets, it' s observed that the results of simulations are quite close to the true values of fault plane parameters. 2005, 72 pages