Development of a sabot design tool for aeroballistic range testing
Aerobalistik testlerde kullanılan sabotlar için tasarım aracı geliştirilmesi
  1. Tez No: 180886
  2. Yazar: KARACA EFE KAFDAĞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALTAN KAYRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aerobalistik, Aerobalistik Test, Sabot Tasarımı ve Analizi, Aeroballistics, Aeroballistic Range Testing, Sabot Design andAnalysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZAEROBALİSTİK TESTLERDE KULLANILAN SABOTLARİÇİN TASARIM ARACI GELİŞTİRİLMESİKafdağlı, Karaca EfeYüksek Lisans, Havacılık ve Uzay Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Doç. Dr. Altan KayranEylül 2006, 156 sayfaBu çalışmanın amacı, aerobalistik testlerde kullanılan sabotlar için genel tasarım veanaliz yöntemlerinin belirlenmesi ve sabot tasarım yazılımı geliştirilmesidir. Namluiçerisinde hareketleri boyunca modelleri destekleyen, hizalayan ve namlu çıkışındamodellerin uçuş doğrultusunu bozmadan ayrılan yapılara sabot denir. Bu çalışmakapsamında, namlu içerisindeki ivmelenme esnasında sabotlar üzerindeki yapısalkritik bölgeler ve etki eden yükler belirlenmiş, bu yüklerin hesaplanması için temelmukavemet bilgisinin yanı sıra sonlu elemanlar analiz çözümleri kullanılarakyaklaşık bağıntılar ve formüller türetilmiştir. Yapılan çalışmalarda gelenekselsabotlar incelenmiş bunun yanı sıra yüksek ivmelere dayanabilecek yeni bir sabottasarımı gerçekleştirilmiştir.İstenen test hızına modelin kararlılığını bozmadan ulaşabilmek esas amaçtır.Belirlenen hıza en az eylemsizlik kuvvetine maruz kalarak, bir başka değişle endüşük namlu içi basınçlar altında ulaşabilmek için sabotların mümkün olduğuncahafif olması gerekmektedir. En hafif geometriye sahip olabilecek aynı zamanda danamlu içi yüklere dayanabilecek sabotun tasarımı için tez çalışması kapsamında birkod yazılmıştır. Bu kod sayesinde sabot tasarımı için gerekli olan yapısal analizlerotomatik olarak gerçekleştirilebilmektedir. Test koşullarındaki veya modelgeometrisindeki en ufak bir değişiklikte yapısal analizlerin her bölge için baştanyapılması gerektiğinden, sabot tasarım aracı tasarımcı için oldukça faydalı ve işgücünü azaltan bir araç özelliğine sahiptir.Sabot tasarım aracının çıktısı olarak verilen sabot geometrisi ön tasarımın birsonucu olarak değerlendirilmeli, detaylı tasarıma girdi oluşturmak içinkullanılmalıdır. Üretim için gerekli olan detaylı geometrik değişiklikler çıktıüzerinde uygulanabilir ve son ürün mümkün olan en kısa zamanda ve güvenilir birbiçimde üretilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDEVELOPMENT OF A SABOT DESIGN TOOLFOR AEROBALLISTIC RANGE TESTINGKafdağlı, Karaca EfeM.Sc., Department of Aerospace EngineeringSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Altan KayranSeptember 2006, 156 pagesThe aim of this thesis is to investigate the general design and analysis principles ofsabots and to develop a sabot design tool. Structures which support and align themodels in gun bore, and separate without disturbing the flight path of models arecalled sabots. In the scope of this study, structurally critical regions and loadsacting on sabots due to acceleration in the gun are determined. To calculate theloads acting and to size the sabots, approximate relations are derived by the help ofstrength of materials approach and finite element solutions. Conventional sabotsare investigated and new sabot geometries are designed to resist high accelerations.To achieve the desired test velocity without affecting the stability of the model isthe main objective. Sabots should be as light as possible, to reach the desiredvelocity with minimum inertial load, in other words minimum gun chamberpressure. To obtain the less weight sabot geometry with enough strength to resistthe loads acting, a computer tool is developed. Structural analyses areautomatically performed by the help of the sabot design tool. The advantage of thedesign tool is to reduce the design engineer?s work time spent for routine analysesprocesses.The output of the tool, which is sabot geometry, should be evaluated as a result ofpreliminary design process, and can be used as an input for detailed design process.Detailed geometric modifications required for production can be applied on the tooloutput, and final product can be manufactured reliably and in the shortest possibletime.