Post - war systems ecology and environmentally -appropriate approaches in architecture since 1960's
Savaş sonrası sistemci ekoloji ve 1960'lardan itibaren mimarlıkta çevreye uygun yaklaşımlar
- Tez No: 180905
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FATMA CANA BİLSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çevreye Uygun Mimarlık, Yeşil Mimarlık, Sistemci Ekoloji, Akılcılık, Tekniğe Dayalılık, Kırsallık, lkelcilik, Environmentally-Appropriate Architecture, Green Architecture, SystemsEcology, Rationalist, Technicist, Arcadian, Primitivist
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 325
Özet
ÖZSAVAŞ SONRASI S STEMC EKOLOJ VE 1960'LARDAN T BARENM MARLIKTA ÇEVREYE UYGUN YAKLAŞIMLARYazgan, BegümDoktora, Mimarlık BölümüTez Yöneticisi: Doç. Dr. F. Cânâ BilselNisan 2006, 309 sayfaÇevreye uygun mimarlık ürünlerinin, bazı eleştirmenler tarafından göreceliyaklaşımlara sahip olduğu ya da tekniğe dayalı yaklaşım dışında herhangi bir teoriktemeli bulunmadığı düşünülür. Bunun yanında, bilimsel rasyonalizmi uygulamayaöncelik veren söz konusu tekniğe dayalı yaklaşımın, bölgesel unsurları yenidencanlandırarak endüstri öncesi değerlere dönüşü talep eden kırsal yaklaşım tarafındansorgulandığı varsayılır. Tezde, yeşil mimarlığın ideolojik bakımdan fazlaca göreceliolduğuna dair varsayımların aksine, sistemci yaklaşımı izleyen savaş sonrasıçevrebilimcilerinin çalışmalarına dayanan holistik felsefe üzerine kurulduğutartışılmaktadır. Tekniğe dayalı ve kırsal yaklaşımlar arası sözü geçen ikiliğingünümüz yeşil mimarlığında sistemci yaklaşım aracılığıyla oluşan felsefi çerçeveyebağlı olarak ifade bulduğu iddia edilmektedir.Sistemci bilimler belirli bir bütüne ait elemanların bir organizasyon oluşturmakamacıyla nasıl biraraya geldiği üzerine araştırma yapar. Temel prensibi, belirli birelemanın bütünlüğe dayalı olarak incelenmesi gerektiğidir. Sistemci görüşe sahipçevrebilimciler, biyolojik sistemlerin gruplar oluşturmak üzere organize olan canlı vecansız üyelerinin biraraya gelme yöntemlerini araştırır.Bu tezde, sistemci düşünce aracılığıyla oluşan felsefi yaklaşımın ve metodolojininyeşil mimarlığa bir temel oluşturduğu ileri sürülmektedir. Mimarlık disiplinindesistemci yaklaşımın 60'lardan itibaren ortaya çıkması konusunda tarihsel-çözümselbir inceleme ortaya konmaktadır. Sistemci yaklaşımın 60'larda mimarlık alanındauygunlaştırmasının günümüz yeşil mimarlığında hala etkili olduğu tartışılmaktadır.Günümüz mimarlarının bu uygunlaştırma sürecinde ortaya konan teorileri vemetodları, sistemci ekolojinin oluşturduğu teknik terimler ile birlikte kullandığı ilerisürülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPOST - WAR SYSTEMS ECOLOGY AND ENVIRONMENTALLY -APPROPRIATE APPROACHES IN ARCHITECTURE SINCE 1960?SYazgan, BegümPh.D., Department of ArchitectureSupervisor: Assoc. Prof. Dr. F. Cânâ BilselApril 2006, 309 pagesEnvironmentally - appropriate architectural works are considered by certain critics asrelatively oriented without any theoretical basis other than a technicist perspective.Furthermore, this technicist approach, which puts emphasis on the application ofscientific rationality, is supposed as being challenged through an arcadian agenda,which claims the return to pre-industrial values through the revival of the vernacular.In the thesis, it is argued that contrary to the assumptions that the green architectureis highly relativistic depending on the ideological standpoints, it is founded upon aholistic philosophy established on the studies pursued by post-war ecologicalscientists who followed systems approach. It is claimed that the aforementionedduality between the technicist and the arcadian approaches finds its expression in thecontemporary green architecture depending on the philosophical framework providedby the systems approach.Systems sciences deal with the ways in which elements of a certain whole cometogether to make up an organization. Its main principle is that a particular elementcan only be studied with regard to the totality of which it belongs. Ecologists whoendow a systems perspective study on the assembly rules through which living andnonliving members of biological systems are organized into groups.In this thesis, it is put forward that the philosophical outlook and methodology thatcame along with the systems thinking offers a basis for green architecture. It isprovided a historical-analytical survey of the emergence of the systems approach inthe architectural discipline since the 60s. It is argued that the 60s appropriation of thesystems approach in architecture is still influential in the contemporary greenarchitecture; that today?s architects utilize the theories and methods put forwardthroughout this process of appropriation in their works, alongside the scientificterminology developed by the systems ecologists.