An Experimental investigation on autoclaved aerated concrete (AAC) blacks and walls
Gazbeton blok ve duvarların deneysel olarak incelenmesi
- Tez No: 82478
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEY ÖZCEBE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gazbeton, Basınç Dayanımı, Kesme Dayanımı, Çekme Dayanımı, Yatay Derz Donatısı, Sünek Davranış, Gazbeton Duvar Örgü Tutkalı, Doğrusal Olmayan Davranış, Malzeme Modeli, Autoclaved Aerated Concrete, Compressive Strength, Shear Strength, Tensile Strength, Horizontal Joint Reinforcement, Ductile Behaviour, Thin Layer Mortar, Non-Linear Behaviour, Material Model..fit*f*'tnrrtT" ?)?&/
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
oz GAZBETON BLOKLARIN VE DUVARLARIN YAPISAL DAVRANIŞININ DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ Alakoç, C. Alptekin Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güney ÖZCEBE Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk SUCUOĞLU Eylül, 1999, 162 sayfa Gazbeton malzeme ile örülen duvarların mekanik davranışını incelemek için Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yapı Mekaniği Laboratuvar'ında kapsamlı bir deneysel araştırma projesi gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada gazbeton duvarların elastisite modülü, duvar basınç, çekme, kesme ve diyagonal çatlama dayanım değerleri klasik harçlar ve ince derzli harç kullanılarak deneysel olarak araştırılmıştır. Bu amaçla sırasıyla küp, örgü blok ve diyagonal basmç deneyleri gerçekleştirilmiştir. Farklı harç tipleri için duvar basınç dayanımları belirlenmiştir. Duvarların çekme ve kesme dayanımları analitik bir yaklaşımla hesaplanmıştır. Kullanılan harç çeşidinin duvarların mekanik özelliklerine etkisi incelenmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında duvarların kırılgan davranışım önlemek amacıyla, gazbeton duvar viörgü tutkalı kullanılarak ve yatay derzlerde donatı ile takviye edilmiş gazbeton duvarların diyagonal yük altında gösterdiği davranış incelenmiştir. Örgü blok deneylerinde, gazbeton örgü tutkalı (T tipi harç) kullanılarak örülen deney elemanlarının eksenel yük altındaki çatlama ve kırılma dayanımlarının, B ve C tipi harçla örülmüş elemanlara göre daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Donatışız duvar deneylerinde, gazbeton duvar örgü tutkalı ile örülen duvarların daha yüksek diyagonal kırılma dayanımına ve bununla ilişkili olarak daha yüksek kesme dayanımı değerlerine ulaştığı belirlenmiştir. Donatılı duvar deneylerinde, donatılı gazbeton duvarlar daha yüksek diyagonal kırılma, çekme ve kesme dayanımı sergilemişlerdir. Çatlamadan sonra da duvar elemanları yük taşımaya devam etmişlerdir. Aynı zamanda elemanların diyagonali boyunca oluşan çatlakların açılması da önlenmiştir. Gazbeton yığma yapıların doğrusal olamayan davranışları bu çalışma içinde ayrıca incelenmiştir. Bu sebeple, gazbeton duvarların matematik modelinde kullanılacak olan parametreler, deney sonuçlan ve yapılan analitik çalışmalardan elde edilen sonuçlar kullanılarak belirlenmiştir. Gazbeton duvarlar için oluşturulan malzeme modeli MAS2 adlı doğrusal olmayan dinamik analiz yapabilen bir programda çalıştırılmıştır. İki katlı gazbeton yığma yapı için elde dilen ivme kayıtlan sarsma tablası deneyinde elde edilen gerçek ivme değerleri ile karşılaştmlmıştır. Deney değerleri ile programdan elde edilen ivme değerleri arasında önemli bir benzerlik elde edilmiştir. Model ve kullanılan parametreler oldukça yakın sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
An experimental research project have been performed in Middle East Technical University Structural Laboratory in order to investigate mechanical behaviour of the walls built with AAC blocks. In this study, modulus of elasticity, compressive strength, tensile strength, shear strength and diagonal cracking strengths of Autoclaved Aerated Concrete (AAC) walls, bonded with classical and thin layer mortar are investigated experimentally. In experiments, cube, wallette and diagonal compressive tests are performed. For different mortar types, wall strengths are determined. Wall tensile and shear strength values are evaluated by using an analytical approach. The effect of mortar type on the mechanical properties of AAC walls are studied. In order to prevent the brittle failure of walls, AAC mwalls prepared with thin layer mortar and reinforced along the horizontal joints with deformed steel bars are investigated under diagonally applied load. In the wallette tests, it is observed that cracking strength and failure strength of test specimens bonded with thin layer mortar, under axial compression, is higher than other specimens bonded with B and C type mortars. In the unreinforced wall tests, it is determined that walls bonded with thin layer mortar have higher diagonal failure load. Consequently, analytically calculated wall shear and tensile strength values are higher than test specimens bonded with B and C type mortars. In the reinforced wall tests, reinforced AAC walls display higher diagonal failure, tensile and shear strength values. Reinforced test specimens continues to carry load after cracking. At the same time, opening of cracks occurred along the diagonal of test specimens is prevented. Non-linear behaviour of unreinforced AAC masonry is studied. For this reason, parameters for the mathematical model of the AAC wall is determined by using the test data and analytical results. The material model established for AAC walls is employed in a computer program MAS2 for the non-linear dynamic analysis of a two story AAC masonry building. The obtained acceleration time histories of the two storey are compared with the acceleration time histories obtained from impact table test. Satisfactory similarity is obtained between experimental data and model prediction. The model and parameters gives close results. IV