Workers' health and architecture: A reading on Eskişehir Sugar Factory within Turkish modernization
İşçi sağlığı ve mimarlık: Türk modernleşmesi içinde Eskişehir Şeker Fabrikası üzerine bir okuma
- Tez No: 180926
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ CENGİZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Mimarlık, Public Health, Architecture
- Anahtar Kelimeler: işçi sağlığı, halk sağlığı (hıfzısıhha), sanayileşme, modernleşme, devletçilik, devlet fabrikaları.iv, occupational health, public health, industrialization, modernization, etatism, state factories.iv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tez Türk modernleşmesi içinde erken Cumhuriyet dönemi devlet fabrikayerleşimlerini işçi sağlığı ile ilgisi bakımından incelemeyi amaçlamaktadır.Devlet fabrika yerleşimlerinin mimari programları işçilerin fiziksel ve ruhsalsağlık ile ilgisi bakımından değerlendirilmektedir. Devletşartlarıfabrikalarından Eskişehir Şeker Fabrikası bünyesindeki spor ve eğlenceamaçlı yapılmış alanlar ve mimari işlevleri ve örgütlenmeleri açısından işçievleri, kafeteryalar, sağlık merkezleri ve klüpleri gibi çeşitli yapılarincelenmektedir. Amaç; Türkiye'nin modernleşme projesinin bir parçasıolarak devlet fabrikalarının toplumsal ve mimari yapı(lanma)sının işçi veişçi ailesi sağlığındaki rolünü ortaya koymak ve değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims an analysis of early Republican state factory settlements,in terms of their concern for workers? health and welfare, within Turkishmodernization in the largest extent. State factory settlements areevaluated in terms of their architectural program(s), in terms of concernabout the physical and mental health requirements of their future workersat the stage of their foundation. Different types of buildings, like workers?houses, cafeterias, health centers and clubs, with respect to theirorganization and architectural function and also areas spared for sportsand recreation are examined in Eskişehir Sugar Factory, as an exemplarycase of the state factories. The aim has been to reveal and evaluate therole of the social and architectural construction of state factories onworkers? (and their families) health, as a part of the modernization projectof Turkey.