Efficient energy transfer in cofacial boradiazaindacene (bodipy) dyes built on a xanthane scaffold as a model for early steps in photosynthesis
Fotosentezin ilk aşamalarına model olarak ksanten iskeletine yerlestirilmiş boradiazaindasen boyalarında enerji transferi
- Tez No: 180925
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Kimya, Biochemistry, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: BODIPY, enerji transferi, Çoklu boya sistemleri, moleküler dönüştürücüler.v
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Enerji transferi fotosentez olayında yer alan bir olgudur. Fotosentezde klorofilmolekülleri ve yardımcı absorblayan boyalar güneş enerjisini emerler ve diğerkimyasal reaksiyonların gerçekleştiği reaksiyon merkezine iletirler.Yapılan calışmalar enerji transferinin genel olarak uzaklığa ve yapınınsağlamlığına bağlı olduğunu göstermiştir. Parçaları birbirine yakın olanan esnemezyapılarda enerji transferinin yaklaşık %100 olduğunu göstermiştir.Supramoleküler kimya doğadaki olayları taklit ederek daha küçük düzeyde yapmayaçalışır. Bu yüzden yapay fotosentez supramoleküler kimyada çok popüler bir dalhaline gelmiştir.BODIPY boyaları oldukça iyi fotofiziksel özelliklere sahip moleküllerdir. Buözelliklerinden dolayı çoklu boya sistemlerinde ve moleküler dönüştürücülerdekullanibilirler ve potensiyel araç olarak supramoleküler kimyada kullanılabilirler.Bu çalışmada sağlam ksanten iskeletine iliştirilmiş olan uzatılmış BODIPYtürevleri enerji transferinde kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Energy transfer is a natural phenomena that bases of the photosynthesis. Inphotosynthesis, chlorophyls and auxlary absorbing dyes units absorb solar energyand transfer the energy to the reaction center where other chemical reactions occur.Studies showed that energy transfer depends strongly on distance and rigidyof the structure. Rigid structures that close in space transfer energy nearly %100efficiency.Supramolecular chemistry tries to mimic nature and miniurize naturalphenomence on to molecular scale. Thus, articifial photosynthesis has been verypopular in supramolecular chemistry. A lot of studies have been dedicated to diffentparts of photosynthesis.BODIPY dyes have very well defined photophysical properties that can beused in multichromic systems and designing molecular switching potential tool on insupramolecular chemistry.In this study extended BODIPY dyes constructed on a rigid xanthane scaffoldhave been deviced for energy transfer.Keywords; BODIPY, energy transfer, Multichromic systems, molecular switchingiv