Developing a gis based methodology for decision making for multiobjective recreational areas, case study eastern black sea region
Çok amaçlı rekreasyonel bölgelerde karar verme süreçleri için cbs tabanlı bir yöntemin geliştirilmesi, örnek alan doğu karadeniz bölgesi
  1. Tez No: 180935
  2. Yazar: ZEHRA GÖZDE KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ZUHAL AKYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Şehircilik ve Bölge Planlama, Geodesy and Photogrammetry, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Kereste üretimi, CBS, Basit eklemeli ağırlıklandırma, İdeal nokta, Recreation, Timber production, GIS, Simple additive weighting, Ideal point
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, ekolojik olarak hassas bölgelerde karar verme süreçleri için, çok niteliklikarar verme kurallarının CBS ile kullanıldığı bir yöntem önerilmektedir. Bu çalışmadakiyöntem ekolojik açıdan değerli bir alanın ekolojik, sosyo-kültürel ve ekonomikkoşullarının sistematik bir şekilde birleştirilmesini sağlar. Yöntem üç aşamadanoluşmaktadır. Birinci aşama, açık hava rekreasyonu ve kereste üretimi için uygunlukanalizleri ile korunması gerekli alanların belirlenmesi analizlerini içermektedir. İkinciaşama karar verme analizlerinden oluşur. Bu aşamada, çok nitelikli karar vermekurallarından ikisi olan; basit eklemeli ağırlıklandırma yöntemi ile ideal nokta yöntemlerikullanılmıştır. Bu analizlerin sonucunda çalışma alanı için alternatif öneri haritaları ilerekreasyon ve kereste üretimi için ideal alanlar elde edilmiştir. Son olarak, üçüncüaşamada bu alternatif öneri haritaları ile ideal alanlar hem birbirleriyle, hem de dahaönceden belirlenmiş olan korunması gerekli alanlarla karşılaştırılmıştır. Rekreasyon vekereste üretimi için ideal alanlar, korunması gerekli alanları da göz önüne alaraktanımlanmıştır. Yöntem Doğu Karadeniz Bölgesi'nde uygulanmıştır.Sonuç olarak, hem rekreasyonel kullanım, hem de kereste üretimi için ideal alanlartanımlanmıştır. Bu ideal alanlara göre, en iyi uyum sağlayan alternatif harita seçilmiştir.Son olarak, rekreasyon ve kereste üretimi için önerilen alanlar, koruma gereken alanlarlakarşılaştırılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları bölgesel ölçekte, çok amaçlı alanlar için genelkararların verilmesini sağlar. Koruma ile rekreasyon ve kereste üretimi için önerilenalanlar, daha detaylı orman yönetimi çalışmaları için veri olabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a method is proposed for decision making for multiobjective recreationalareas, by using multi attribute decision making rules within GIS. The method providesintegration of ecological, sociocultural and economic considerations of an ecologicallyvaluable area in a systematic way. The first stage of the methodology includesdetermination of suitable areas for three usages of forest area; outdoor recreation, timberproduction and protection needed areas. The second stage comprises decision makinganalyses. In this stage, two of multi attribute decision rules methods; simple additiveweighting method and ideal point method, are used. As a result of these analysesalternative proposal maps for study area and ideal areas for recreation and timberproduction are acquired. Finally, in the third stage these alternative proposal maps andideal area are compared with each other and with defined protection zone in the studyarea. Ideal areas for recreation and timber production are defined by also considering theprotection needed areas. The methodology is applied on Eastern Black Sea Region.As a result of the study, ideal areas both for recreational usage and timber production aredefined. According to these ideal areas, best fitting alternative map is selected. Finallyrecreation and timber production proposals are compared with protection needed areas.Results of this study provide a general decision for multi purposed areas in regional scale.The suggested protection zones and suitable areas for recreation and timber productionshould provide a primary information for forest management studies which must be donein more detailed scales.