Development and comparative evaluation of a new structural modification method in application to aircraft structures
Yeni bir yapısal değişiklik yönteminin geliştirilmesi ve havacılık yapılarına uygulamasının karşılaştırmalı değerlendirmesi
- Tez No: 180948
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZGÜVEN, DR. MUTLU CÖMERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Aeronautical Engineering, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapı Dinamiği, Yapısal Dinamik Değişiklik, Yapısal Değişiklik, Yeniden Çözümleme.vii, Structural Dynamics, Structural Dynamic Modification, StructuralModification, Reanalysis.v
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Mühendislik ürünlerinin geliştirilmesinde, yapıların dinamik özelliklerini öngörmekgerekmektedir. Bunun gibi tahminlere, esas yapının yapısal özellikleri ve yapılacakdeğişikliklerin bilgisi kullanılarak ulaşmak için genellikle yapısal değişiklikyöntemlerine başvurulur.Bu tezde, bölgesel değişikliğe uğrayan yapıların dinamik özelliklerini öngörmekamacıyla, kesin sonuç veren Özgüven Yapısal Değişiklik Yöntemi ve Sherman-Morrison formülasyonunu kullanan Yapısal Değişiklik Yöntemi seçilmiştir. Ayrıca, buçalışmada ?Genişletilmiş Ardışık Matris Tersi Alma Yöntemi? olarak isimlendirilenyeni bir yapısal değişiklik yöntemi geliştirilmiştir. Bu üç yöntem, bu çalışmadageliştirilen ve ?Yapısal Değişiklik Araç Kutusu? olarak adlandırılan bir yazılımiçerisinde uygulanmıştır. Yazılım esas yapı için MSC Nastran© programının modalanaliz sonuçlarını kullanır ve yukarıda bahsedilen yöntemlerle, değiştirilmiş frekanstepki fonksiyonlarını hesaplar. Yazılımı doğrulamak amacıyla, değiştirilmiş yapınınfrekans tepki fonksiyonları için doğrudan MSC Nastran© programının modal analizvisonuçları kullanılmıştır. Yöntemler; hangi yöntemin daha uygun olduğunu belirlemekamacıyla, çözüm süreleri açısından ve değişiklik boyutuna bağlı olarak her yönteminetkinliği açısından karşılaştırılmışlardır.Yöntemlerin uygulamasını incelemek ve deney sonuçları ile karşılaştırmak için,ölçekli bir uçak yapısına modal testler yapılmıştır. Elde edilen yapısal değişiklikanalizi sonuçları, değiştirilmiş yapının deney sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Ekolarak, yazılım, gerçek bir uçağın deney sonuçları ile, değiştirilmiş yapı frekans tepkifonksiyonlarının karşılaştırması için kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSIn the development of engineering products, it is necessary to predict dynamicproperties of the modified structures. Achieving such predictions by using thestructural properties of the original structure and information on the modifications iscommonly referred to as structural modification analysis.In this thesis, Özgüven?s Structural Modification Method and Sherman-MorrisonMethod are selected as exact methods for structural modifications to predict thedynamics of a locally modified structure. Also, a new structural modification methodnamed as ?Extended Successive Matrix Inversion Method? is developed in thisstudy. These three methods are implemented in a software developed herein, called?Structural Modification Toolbox?. The software uses modal analysis results of MSCNastran© for the original structure and calculates the modified frequency responsefunctions by any of the methods above. In order to validate the software, directmodal analysis results of MSC Nastran© for the frequency response functions of themodified structure are used. The methods are compared in terms of computationalivtime, and the effectivity of each method is studied as a function of modification sizeto determine which of these methods is more suitable.In order to investigate the application of the methods and compare their results withexperimental ones, modal tests are conducted on a scaled aircraft structure. Thesolutions are compared with test results obtained from modified test structure.Additionally, the software is used for comparison of real aircraft test results andfrequency response functions of the modified structure.